Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: de sanza.

De Sanza is een muziekinstrument uit Afrika en wordt ook wel ‘kalimba’, ‘Mbira’ of gewoon duimpiano genoemd. Het kleine instrumentje, dat formeel tot de harpen wordt gerekend, bestaat uit een klankkast waarop houten of metalen tongetjes zijn aangebracht. De tonen worden voortgebracht door het met de duimen aantokkelen hiervan.

De klankkast kan qua vorm en materiaal variëren: een uitgehold rechthoekig blok, een uitgeholde kalebas of zelfs het schild van een schildpad.

Soms zitten aan de onderkant nog gaten in de klankkast; door deze met de vingers te openen en te sluiten, varieert de toon.

 

Het instrument wordt ook wel ‘vriend van de wandelaar’ genoemd, omdat men het vaak onderweg bespeelt.

De sanza’s in de vitrine zijn afkomstig van de Ngala en dateren uit het eind van de 19e eeuw. Het exemplaar in de expositie over Albert Schweitzer komt uit Gabon en is van 1962.

 

Alleen voor Afrikanen? Welnee. Een bekende kalimba-speler is Maurice White van de popgroep Earth, Wind and Fire.

En... wij kennen ook een moderne versie, als ‘walkman’. Gezellig onderweg muziek beluisteren. Een ‘Sansa’ (met twee ‘s’en) is het merk van een mp3speler. Ook een vriend van de wandelaar.

 

Dit object staat de hele maand oktober centraal. Kom kijken in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum en ontdek nog véél meer.