Franciscus en Lievensberg ziekenhuis bouwen Oncologisch centrum

Zowel het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, als het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom behandelen patiënten met kanker. In het kader van de beoogde fusie tussen de twee ziekenhuizen is besloten dat Roosendaal het oncologische profiel krijgt. Dit betekent dat de oncologische zorgverlening in Roosendaal gaat plaatsvinden. Volgend jaar starten de ziekenhuizen in Roosendaal met de bouw van een nieuw Oncologisch centrum.

In de nieuwbouw komen vanaf 2016 multidisciplinaire poliklinieken, een dagbehandelingcentrum, oncologische revalidatie en psychosociale opvang voor patiënten met kanker. Na de opening van het centrum worden alle patiënten met kanker die zijn doorverwezen naar het ziekenhuis in Roosendaal behandeld.  Door de krachten van beide ziekenhuizen onder meer via een fusie te bundelen, blijft ook de zorg voor kankerpatiënten in de regio gewaarborgd.
“De impact die kanker heeft op patiënten en hun naasten is groot”, weet internist Frederique Terheggen, voorzitter van de oncologiecommissie van het Lievensberg ziekenhuis. “Het is dus belangrijk dat diagnostiek, behandeling en nazorg in een omgeving worden aangeboden die vertrouwen uitstraalt en waar alle specialismen en ondersteuners aanwezig zijn.”

Mens centraal
De ambitie is een multidisciplinair oncologisch centrum te bouwen. Binnen dit centrum staat niet de ziekte kanker centraal, maar de mens met zijn of haar oncologisch aandoening. “Geen patiënt is gelijk, geen tumor hetzelfde. Dat vraagt altijd om maatwerk”. In het Oncologisch centrum werken gespecialiseerde en gemotiveerde professionals van diverse disciplines van binnen en buiten het ziekenhuis nauw met elkaar samen om de patiënten te behandelen en te ondersteunen. Ook de samenwerking met zorgaanbieders in de thuissituatie en de apotheek is optimaal ingericht.

Samenwerking

Diverse afdelingen van het ziekenhuis in Roosendaal maken straks deel uit of werken nauw samen met het Oncologisch centrum. Zo gaan twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis in Roosendaal zich volledig specialiseren in oncologische zorg. Ook die afdelingen maken dan functioneel onderdeel uit van het Oncologisch centrum.
Het ziekenhuis in Roosendaal beschikt nu al over specifieke onderzoeksvoorzieningen als nucleaire geneeskunde. Daarnaast is er de samenwerking met diverse partners, zoals met het bestralingscentrum van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI). Dit instituut heeft dit jaar in juli, naast het ziekenhuis in Roosendaal, een tweede vestiging geopend. Deze vestiging is direct verbonden met het nieuw te bouwen Oncologisch centrum.