De Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar Peter Franssen, graficus en illustrator.

De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan hem toe te kennen. De prijs, bestaande uit een replica van de in 1981 door Sakko – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een geldbedrag, zal hem worden uitgereikt op zaterdag 8 november aanstaande in de Hofzaal van het Markiezenhof. Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en staat open voor elke belangstellende.

De Laureaat (geboren in 1980 te Bergen op Zoom) vindt zijn inspiratie tijdens zwerftochten, te voet of per fiets. Zowel van landschappen als van het “stedelijk landschap” maakt hij onderweg schetsen die na een lang proces van “vijlen en polijsten” in zijn atelier via ambachtelijke verwerking worden omgevormd tot kleine kunstwerken (gravures).

Peter Franssen tekende al van jongs af aan en genoot na de HAVO zijn opleiding “Beeldende Kunst en Vormgeving” aan de Willem de Kooning academie te Rotterdam. Ook volgde hij de studie “Docent Beeldende Vorming”.

Van zijn “vrije werk” zijn al veel exposities geweest, o.a. in Amsterdam, Antwerpen, Breda, Dordrecht, Maastricht en Rotterdam. Tijdens de Rembrandt expositie in het Bergse Markiezenhof was als parallelexpositie ook grafiek te zien van de hand van Peter.

De laureaat gaf in 2011 in eigen beheer het boekje “Kriebel” uit. In zijn vrije tijd is Peter als ontwerper en vormgever betrokken bij één van de Bergse bouwclubs.

 

In de jury van de Sakkoprijs hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Floor de Groot, Eef Oosters, Frans van Dongen en Jac. Van den Elshout.