Na de succesvolle collegetour door oostelijk Noord-Brabant maakt de Historische Vereniging Brabant op zaterdag 11 oktober nu opnieuw een tour door het westelijk deel, het gebied van waterschap Brabantse Delta. Opnieuw staat deze studiereis in het teken van het HVB-jaarprogramma ‘Water: vriend en vijand’.

De deelnemers aan deze collegetour krijgen een beeld van historie van het waterbeheer en het werk van het waterschap, de gemeente en de heemkundekring in de regio. Via een doelmatige en integrale aanpak moet waterveiligheid (voorkómen van overstromingen), voldoende water (niet te droog en niet te nat) èn een goede waterkwaliteit (ecologisch gezond water) worden gegarandeerd. Daarnaast hebben de waterpartners in toenemende mate ook een rol op het gebied van natuurontwikkeling, de leefomgeving en het cultuurhistorisch erfgoed. De tour verschaft o.a. inzicht in de historische ontwikkeling in het waterbeheer en versterkt het water-bewustzijn bij de burger.

Aangemelde deelnemers worden op zaterdag 11 oktober om 9.30 uur in het koetshuis van Kasteel Bouvigne te Breda verwacht. Daar worden ze welkom geheten door mevrouw I. Beemster, hoofd Bestuur en Communicatie van waterschap Brabantse Delta. Ze zal in het kort iets vertellen over de historie van het kasteel en het werk van het schap. Vervolgens zal de historicus dr. C. de Gast een lezing houden over ‘De macht van het water in de Noorderwaard’.

Per bus gaat de rit vervolgens naar de oude vesting Willemstad. Gedurende de rit geeft de bekende historicus Henk Buijks, zelf geboren in West-Brabant, een toelichting op het landschap en gaat hij nader in op de Zuidelijke Waterlinie. Deze verdedigingslinie werd tijdens de  Eerste Wereldoorlog nog bemand door militairen. In Willemstad wordt ook de lunch gebruikt, wordt een rondwandeling gemaakt en wordt het Mauritshuis met daarin het museum Heemkundezolder bezocht.

Van Willemstad rijden we na de middag vervolgens naar de Overdiepse Polder. Een object uit de moderne geschiedenis, die te maken heeft met het recent gepresenteerde Deltaprogramma. Hier worden we welkom geheten door econoom drs. J. van Groos, die als coördinerend waterwethouder van de gemeente Waalwijk, medeverantwoordelijk is voor de totstandkoming van dit project. Gezien het veranderend klimaat (met periodiek meer neerslag) is hier ruimte voor de rivier gecreëerd om tijdig te voorkómen dat er ongecontroleerde overstromingen gaan plaatsvinden. Daartoe zijn tevens op innovatieve wijze nieuwe boerderijen op terpen geplaatst, zodat die bij hoog water geen risico meer lopen. Voordat de rit weer eindigt in Breda wordt een rondrit door de Overdiepse Polder gemaakt en ter afsluiting een drankje genuttigd.

Belangstellenden voor deze tour kunnen zich direct aanmelden bij de Historische Vereniging Brabant per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of schriftelijk via Postbus 1325, 5200 BJ te ’s-Hertogenbosch. De deelname (inclusief lunch) voor de leden en hun introducé is € 30,- en voor niet-leden € 35,-.

Wilt u lid worden, meer weten over onze collegetours of de overige activiteiten van de Historische Vereniging Brabant raadpleeg dan onze site www.hvbrabant.nl .