In februari 2014 zijn er twee schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog aan de Boomdijk verplaatst. Hierdoor werden ze beter zichtbaar voor passanten. Er trekken wekelijks vele fietsers en wandelaars langs die hun oog laten vallen op de schuilplaatsen. Tot op heden was er bij de locatie helaas geen informatie te vinden. Door de komst van een nieuw informatiebord over de schuilplaatsen komt daar verandering in.

 

Informatie

Het informatiebord ‘Schuilplaatsen aan de Boomdijk’ vertelt het verhaal van de vier aanwezige schuilplaatsen. Lezers vinden informatie over de Stelling West Noord-Brabant, het Infanteriesteunpunt, de bouw van de schuilplaatsen en ook de verhuizing. Vragen als ‘waarom daar’ en ‘waarom toen’ worden beantwoord.

 

Locatie

Het bord is geplaatst bij een picknicktafel. Deze picknicktafel is eerder al geplaatst door familie Groenveld, woonachtend aan de Boomdijk. Zij zagen regelmatig passanten de schuilplaatsen bezichtigen en gaven graag wat toelichting. Veel informatie was helaas niet bekend, vandaar dat ze de gemeente Bergen op Zoom benaderde voor mogelijkheden. Samen met de bewoners en stichting Menno van Coehoorn is het informatiebord gerealiseerd.

 

Toekomst

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Ook Bergen op Zoom staat hier op diverse manieren bij stil, zoals momenteel met de expositie in het Markiezenhof, Exodus aan de Schelde door de Vierschaar en nu ook dit informatiebord. Er zal ook nog een fietsroute ontwikkeld worden over de Eerste Wereldoorlog samen met diverse leden van het Cultuur Historische Overlegplatform. Deze schuilplaatsen en de vluchtroute van de Zuiderburen naar Bergen op Zoom en omgeving worden daarbij aangedaan.