Jubileum - Ik werd officieel uitgenodigd om eens bij te komen praten. Onderwerp: het 10-jarig jubileum van het Bergs Krabbenfestival georganiseerd door Looporkest De Leutige Krabben. Tijd om eens te praten met 3 leden en 2 juryleden die echter incognito willen blijven en slechts aangeduid worden met Rob en Maarten.

De eerste vraag is een logische: ‘Is er iets nieuws in deze editie?’ Pascal Toussa weet al snel te antwoorden:”Naast de John Rampart Wisselbokaal, die voor de beste muzikale prestatie staat, hebben we nu ook een ‘Vooruit met de Geit Wisseltrofee’ die bedoeld is voor die band die de meeste interactie met het publiek heeft, de beste presentatie.” Maarten en Rob waren vorig jaar voor de eerste keer van de partij. Rob:”Ik had het nog nooit gezien, maar merkte direct dat het geweldig was.” “Inderdaad”, beaamt Maarten, “Goede kwaliteit en die afwerking.” Juist dat laatste leidt tot een vraag, we hebben zoveel dweilbandjes, maar die grote aandacht voor presentatie zien we niet vaak terug? Daar heeft Frans Koolen wel een antwoord op:”Het was bij ons ook zo. Maar doordat we naar andere festivals gaan en ons eigen festival organiseren gaan we ook meer aandacht aan die presentatie schenken. Waar we zo’n 5 jaar geleden nog een beetje houten harken waren hebben we nou ook een showtje waar we het publiek mee vermaken.” Het tekent gelijk de aard van het festival; het moet leuk voor het publiek zijn en de muzikanten zelf, maar daarnaast moet het absoluut van kwaliteit getuigen. “We hebben de 3e zaterdag van september weer een mooi programma van 13 bands die op vier locaties door de stad te vinden zijn. De opening vindt plaats op zaterdag 20 september op ’t Beursplein om 11 over 13:00 uur en de apotheose met prijsuitreiking is omstreeks 18:00 uur. Peter Bergmans weet me nog te vertellen dat er zelfs een band uit Helmond meedoet. “Oh ja, er doen er 3 uit Bergen mee, 3 uit Halsteren en de rest allemaal van buiten de regio.” Verder hoor ik nog verhalen als “de meeste bands melden zich zelf aan, en vinden het hartstikke leuk om mee te doen’ en nog meer wat lijkt op blabla verhalen. Het mooie echter is, er zit niks geen bla bla bij. Dit is gewoon met verve een geweldig topevenement met een bewezen traditie. Het is dus niet gek dat alle betrokkenen razend enthousiast zijn.

Deze dag staat bol van leuke activiteiten als ook nog eens het Buerfestival wordt gehouden; kijk maar naar de foto's van vorig jaar.