Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch biedt op 13 en 14 september gratis toegang aan bezoekers. Het museum, dat is gevestigd in het gemeentelijke monument aan de Markt 30a, toont informatie over de geschiedenis van het pand. Op beide dagen is het NVMO geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Het museum, dat een voortzetting is van het ‘vogeltjesmuseum’ van de Broeders van Saint Louis, heeft diverse afdelingen met verschillende collecties. Hoewel ze op elkaar aansluiten of met elkaar verbonden zijn, is de variatie dermate groot dat er voor ieder wel iets van zijn of haar gading is.

De ‘hoofdattractie’ is natuurlijk de bijna duizend opgezette dieren op de eerste verdieping. Veel dieren zijn ingepast in hun natuurlijke omgeving.  Ook is er een omvangrijke collectie vlinders.

 

Daarnaast is er een geologische afdeling met stenen en mineralen, er is een zaal met afrikaanse gebruiksvoorwerpen die zijn meegebracht door de missionarissen in de 19e en 20e eeuw, en er is een milieuafdeling. Daar is van alles te zien en te doen over en met onderwerpen als wind- en kernenergie, klimaat, ijstijd, bodemvervuiling en afvalverwerking. Ook is er een weerstation.

Liefhebbers kunnen verschillende speurtochten ondernemen door het museum. Ook zijn er verschillende voorwerpen als mineralen te koop.

 

In de Gehoorzaal beneden is een expositie tentoongesteld met panelen waarop met foto's, bouwtekeningen en teksten de bewogen bouwgeschiedenis wordt verteld van het onderkomen van de Reginabouw vanaf 1905 tot 1933. Dit pand, waarin het museum is gehuisvest, is een gemeentelijk monument.

 

Reginabouw

Het gebouw staat bekend als de Reginabouw en dateert uit 1882. In de gevel aan de kant van de Markt staat een Mariabeeld met het onderschrift ‘Regina Coeli’. Om de toegang tot de dagschool voor de externen wat te verbeteren, werd er een doorgang gemaakt in het oude pakhuis van Hembroeck aan de Markt. Op deze plaats bevindt zich nog altijd een belangrijke toegang tot het terrein van Saint Louis.

 

In 1909 werd de Reginabouw met een verdieping verhoogd. Hier kwamen een grote patronaatszaal en een tekenzaal. De patronaatszaal verrees op verzoek en op kosten van de parochie. De zaal kon met een houten wand in twee ruimten worden verdeeld en diende ten behoeve van het jeugdwerk in de parochie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed deze ruimte dienst als ontspanningszaal voor de militairen die in groten getale in Oudenbosch en op Saint Louis waren ingekwartierd.

 

De eigendom van de zaal rustte bij de broeders, het gebruiksrecht bij de parochie. In 1948 werd dit recht door Saint Louis afgekocht.  In de lokalen onder de patronaatszaal werd catechismusles gegeven. Later werden deze lokalen in gebruik genomen als ulo. De ulo bleef gebruik maken van de lokalen tot de opening van de Hellemons-ulo aan de Beukenlaan in 1959.

 

In 1968 werd de bovenzaal van de Reginabouw ingericht als Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum, tot die tijd ondergebracht in de Vincentiusbouw. Latere verbouwingen zorgden ervoor dat het museum werd uitgebreid met de benedenverdieping. Hierbij werd ook de gevel aan de Marktzijde in oude glorie hersteld.

 

In ieder geval is een bezoek de moeite waard, niet alleen vanwege het pand maar zeker vanwege de bijzondere collecties.

 

 

====================

 

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch

Markt 30a (in de poort), 4731 HP  Oudenbosch

Exposities op het gebied van geologie, natuur, milieu en volkenkunde.

Open op woensdag en zondag van 14.00- 17.00 uur. Groepen op afspraak ook op andere dagen Speurtochten en doemiddagen voor kinderen. Museumwinkel.

Bezoek onze website: www.nvmoudenbosch.nl