Informeel trefpunt voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten

Op donderdag 4 september 2014 gaat het Parkinson Café West-Brabant van start. Hiermee krijgen mensen met de ziekte van Parkinson, hun familieleden en andere direct betrokkenen een informeel trefpunt om maandelijks ervaringen en kennis met elkaar te delen. Parkinson Café West-Brabant is opgericht door een klankbordgroep waarin diverse welzijnsorganisaties zijn vertegenwoordigd. De officiële opening wordt verricht door de heer H. Polderman, wethouder Volksgezondheid van de gemeente Roosendaal, en de heer E. Roos, voorzitter van de Parkinson Vereniging.


Het Parkinson Café West-Brabant wordt vanaf donderdag 4 september elke eerste donderdag van de maand van 13.30 uur tot 16.00 uur gehouden in Eetcafé In Den Veehandel in Wouw. Naast een gezellig samenzijn biedt het patiënten met Parkinson, hun familie en mantelzorgers de gelegenheid te praten met anderen die hun ervaringen begrijpen en delen. Daarnaast krijgen zij er informatie over de behandelmogelijkheden en de gevolgen van de ziekte van Parkinson en is er ruim aandacht voor meer praktische zaken. Regelmatig worden gastsprekers uitgenodigd om een voordracht te houden. De toegang voor het Parkinson Café West-Brabant is gratis.

Lotgenoten
Monique van de Pas werkt als Parkinsonverpleegkundige bij TWB Thuiszorg met Aandacht en het Franciscus Ziekenhuis. Zij is voorzitter en (vanuit TWB) initiatiefnemer van de opzet van het Parkinson Café West-Brabant. “We zijn blij dat we in deze regio zo’n informele ontmoetingsplek kunnen realiseren voor mensen met Parkinson en hun naasten. Want buiten de lichamelijke problemen die Parkinson met zich meebrengt, hebben de verschijnselen van deze ziekte ook hun invloed op het dagelijkse leven van de betrokkenen. Het is fijn om daar met lotgenoten over te kunnen praten en ervaringen uit te wisselen.”

Felicitatie
De officiële opening wordt mede verricht door de heer H. Polderman, wethouder Volksgezondheid van de gemeente Roosendaal. Ook de heer Polderman onderschrijft het belang van het Parkinson Café West-Brabant. “De oprichting van het Parkinson Café in Roosendaal verdient een felicitatie op zich. De belangeloze inzet van vrijwilligers, betrokken partners en in het bijzonder Monique van de Pas, die er alles aan doen om van het Parkinson Café een succes te maken, maakt de felicitatie dubbel en dwars waard. Daarom een groot compliment aan iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd in welke vorm dan ook.”

Samenwerkingsverband

Het Parkinson Café West-Brabant is een samenwerkingsverband tussen TWB, Thuiszorg met Aandacht, Stichting Groenhuysen, Surplus Zorg, Franciscus Ziekenhuis Roosendaal,

Van Broekhoven Fysiotherapie, MEE-West-Brabant, ParkinsonNet Roosendaal. ParkinsonNet Bergen op Zoom en de Parkinson Vereniging.

 

De oprichting is mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van het benefietconcert dat het orkest van de Koninklijke Luchtmacht op initiatief van de Lions Club Roosendaal in mei heeft gegeven.