Dubbel roze lintje - Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom ontvingen ieder apart van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) het roze lintje voor de goede kwaliteit van zorg aan borstkankerpatiënten. Een erkenning en compliment voor de uitstekende zorg in de ziekenhuizen aan borstkankerpatiënten.

 

BVN heeft de criteria voor patiëntgerichte zorg in overleg met alle betrokken partijen opnieuw aangescherpt. Op 1 september heeft BVN haar Monitor Borstkankerzorg ververst en daarmee de status van het roze lintje herzien. Beide ziekenhuizen voldoen aan de normen die BVN stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Daarom zijn beide ziekenhuizen beloond met het roze lintje.

 

Trots
“We zijn trots op de behaalde resultaten”, zegt Hans Ensing, voorzitter van de raad van bestuur van beide ziekenhuizen. “Deze erkenning bewijst dat we de kwaliteit van de patiëntenzorg hoog in het vaandel hebben staan.”
Het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis nemen al diverse jaren deel aan de Monitor Borstkankerzorg van BVN. De monitor biedt patiënten inzicht in hoe de borstkankerzorg in een ziekenhuis is georganiseerd, welke ervaringen andere patiënten met dat ziekenhuis hebben en in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de verwachtingen van BVN omtrent patiëntgerichte zorg. Meer informatie en de monitor zijn te vinden op www.borstkanker.nl.

 

Concentratie

Zowel het Franciscus Ziekenhuis, als het Lievensberg ziekenhuis behandelen patiënten met kanker. Deze zorgverlening zal door de fusiepartners worden geconcentreerd in het Franciscus Ziekenhuis. Voor de behandeling van onder meer borstkanker bestaan kwaliteitsnormen. Dit zijn de eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden. Een van die kwaliteitsnormen is een volumenorm voor het aantal te verrichten operaties. Voor borstkanker is dat per locatie minimaal 50 operaties per jaar. Alle operaties voor borstkanker worden daarom vanaf eind dit jaar in Roosendaal uitgevoerd. Door hier kennis en kunde te bundelen, blijven de ziekenhuizen ruim voldoen aan de door de beroepsvereniging gestelde normen. Het ziekenhuis in Roosendaal beschikt al over specifieke onderzoeksvoorzieningen zoals nucleaire geneeskunde. Daarnaast is er de samenwerking van beide ziekenhuizen met bestralingscentrum Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) dat sinds kort in Roosendaal op het terrein van het Franciscus Ziekenhuis is gevestigd.