Eerbetoon mag best wel - "Ik vind het wel een beetje vreemd dat alleen de Bosstraat de 1e Wereldoorlog op deze wijze herdenkt," sprak Maarten van 't Heertje toen bij de inrichting van de Bosstraat ook de expositie over de 1e Wereldoorlog geopend werd.

Eigenlijk is dit inderdaad opmerkelijk. Binnenkort vernemen we meer in deze krant over Bevrijdingsorkest Wachtpost  13 die extra aandacht wil geven aan het feit dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat Bergen op Zoom is bevrijd, maar ook dat het 100 jaar geleden is dat de 1e Wereldoorlog begon. Echter, over het algemeen is het redelijk stil in onze stad. Alhoewel Nederland in die eerste oorlog neutraliteit verkondigde: "Troepen of militairen, behoorende tot of bestemd voor oorlogvoerenden, komen binnen het gebied van den Staat te land, worden onmiddellijk ontwapend en tot het einde van de oorlog geïnterneerd." We hadden nooit kunnen bevroeden wat een vluchtelingenstroom er op gang zou komen. Zeker toen Antwerpen onder vuur kwam waren in Bergen de poppen aan het dansen toen er een vluchtelingenstroom op gang kwam met een aantal van maar liefst 110.000mensen, aangevuld met zo'n 35.000 Belgische soldaten. Let op, dat was in een periode dat het aantal inwoners van de eigen stad slechts 16.500 telde! Om nog maar eens met wat cijfertjes te gooien om het belang van de nagedachtenis aan de 1e Wereldoorlog levend te houden: In totaal vielen er bij de Geallieerden in totaal 5.419.000 doden. Als je alle gewonden er bij optelt kom je tot 19.556.863 slachtoffers. Nemen we het andere kamp er bij dan lopen de totalen op tot 9.448.000 doden en 35.043.826 gewonden. Voor de geïnteresseerden; neem eens een dagje vrij en rij naar Ieper. Deze stad werd gedurende vier grote veldslagen helemaal 'gesloopt'. Behalve in de stad zelf, zijn er ook buiten de stad vele monumenten en zo'n 170 zeer goed onderhouden begraafplaatsen. Vanuit Ieper is het aan te bevelen om door te rijden naar Diksmuide. Ook dit is zo'n plaats waar hard gevochten is door met name de Franse Fusiliers Marins die de Belgen meehielpen bij de verdediging van de IJzerstroom. Een ritje maakt ons duidelijk dat we deze wrede oorlog nooit mogen vergeten, ook in Bergen op Zoom niet! Vergeet daarom niet een bezoek te brengen aan Exodus aan de Schelde, gebracht door de Vierschaar tussen 29 augustus en 13 september.

Voor we aan de foto's van ons rondritje Ieper - Nieuwpoort toekomen wil ik nog even wijzen op de huidige perikelen in de Oekraïne, de Gazastrook en elders in de wereld.

Ik kon het niet laten om onderstaand gedicht te schrijven. Dan weet je tenminste zeker waarom we de afschuwelijkheden van de 1e en 2e Wereldoorlogen NOOIT mogen vergeten en de herinneringen aan die fouten levend houden! 

Van Donetsk tot Gaza

'n lichtend spoor

trekt van de Oekraïne

tot aan Bethlehem

als Suikerfeest

gesmoord wordt

door gehuil van kinderen.

 

Farah Baker

zo dichtbij me

nu ik weet

dat zij bang is

om te sterven.

 

Bloedige handen

ondertekenen

een nieuw bevel

tot executie

op 't prilste leven.

 

Joden die verworden zijn

tot hun ergste nazibeulen

Mohammedanen

die de boodschap van

Salah Ad-Din Yusuf Ibn Ayyub

nooit hebben begrepen.

 

De wereld kijkt en zwijgt

omdat olie elders

belangrijker is

en een leven

er slechts één

van velen is.

Zo zijn we allen moordenaar!