Op zoek naar persoonlijke verhalen en objecten uit de Eerste Wereldoorlog

Op vrijdag 25 april van 11.00-17.00 uur organiseert Het Markiezenhof in Bergen op Zoom in samenwerking met Europeana een collectiedag over de Eerste Wereldoorlog. Op de collectiedag worden bijzondere verhalen, persoonlijke documenten, foto’s, dagboeken, kranten en voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog geregistreerd en gedigitaliseerd in de databank Europeana 1914-1918. Via deze databank zijn ze nadien toegankelijk voor geïnteresseerden en onderzoekers uit de hele wereld.

Wie voorwerpen, foto’s of documenten heeft die betrekking hebben op de Eerste Wereldoorlog of anekdotes en verhalen kent is van harte welkom in de Hofzaal van Het Markiezenhof. Eigenaren worden op de collectiedag geïnterviewd over de achtergrond van het ingebrachte object of document. Vervolgens wordt het voorwerp of het document gefotografeerd of gescand en samen met het persoonlijke verhaal opgenomen in het digitale archief Europeana. Tijdens de collectiedag zijn WOI-experts aanwezig die nadere informatie kunnen geven over de ingebrachte voorwerpen en documenten. Voor meer informatie: www.europeana1914-1918.eu
De eerste collectiedagen in onlangs bij museum Huis Doorn werden georganiseerd, trokken veel belangstelling en waren zeer succesvol met ruim 120 unieke verhalen die daar ter plekke zijn opgetekend en gedigitaliseerd.

Over Europeana 1914 – 1918
Europeana is Europa’s innovatieve online platform voor cultureel erfgoed, met ruim 30 miljoen gedigitaliseerde documenten & objecten. Het is een online project dat materiaal over de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van bibliotheken, musea, galeries en archieven uit de hele wereld samenbrengt en combineert met persoonlijke herinneringen, documenten en objecten. Dit materiaal wordt op de website Europeana 1914-1918 voor iedereen toegankelijk gemaakt. Via de website kan iedereen – docenten, (amateur-)historici, studenten en journalisten – verhalen, films en ander historisch materiaal over WO I ontdekken. Bovendien kan iedereen zelf materiaal dat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft online toevoegen aan de website. Zodoende worden mensen aangemoedigd om actief bij te dragen aan de geschiedenis en deze tot leven te brengen. Europeana 1914-1918 is een goed voorbeeld van de vruchtbare verbinding tussen de institutionele geschiedenis en het persoonlijke. De afgelopen drie jaar hebben 50 instellingen uit meer dan 20 landen en duizenden mensen uit heel Europa bijgedragen aan dit project. Voor meer informatie: www.europeana1914-1918.eu

Nieuwe tentoonstelling over Eerste Wereldoorlog

In aanloop naar de collectiedag van Europeana 1914-1918, opent Het Markiezenhof op 24 april de nieuwe tentoonstelling ‘De Stroom – Vluchten voor de oorlog 1914-1918’ over de tienduizenden vluchtelingen die vanuit België naar Nederland vluchtten tijdens WOI. Op 4 augustus 1914 wordt het neutrale België bruut de Eerste Wereldoorlog ingetrokken met de inval van Duitse troepen. De Belgen verweren zich dapper en houden in het westen stand. De neutraliteit van Nederland wordt door de strijdende partijen gerespecteerd. Tussen 7 en 9 oktober 1914 bombarderen de Duitsers Antwerpse woonwijken. Dit veroorzaakt een enorme stroom vluchtelingen naar Nederland. Per trein, tram, rijtuig, paard en wagen, te fiets of te voet komen ze aan in West-Brabant. In en rond Bergen op Zoom arriveren zo’n 250.000 Belgische vluchtelingen. In Bergen op Zoom zelf komen tussen de 60.000 en 70.000 vluchtelingen, in een stad van slechts 16.625 inwoners. Gastvrij worden zij opgevangen en van voedsel en onderdak voorzien. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van garnizoensstad Bergen op Zoom tijdens de Eerste Wereldoorlog: de mobilisatie van de Nederlandse militairen, de Belgische vluchtelingen, de gevreesde Dodendraad en de gevolgen van de oorlog voor de Bergenaren.