Het is even wennen; Koningsdag. En dan nog wel niet eens op de echte dag van zijn verjaardag, dat is immers zondag de 27e, maar een dag eerder op zaterdag 26 april.

Het is nog maar een jaar geleden dat Koningin Beatrix prinses werd en prins Willem Alexander Koning. We zijn met Juliana erbij jaren verwend met het begrip Koninginnedag. Nu is dat ineens tot Koningsdag verworden en dat is toch wel effe wennen. Maar toch, de stad bereidt zich weer voor op een heel weekend spektakel. Immers, elke gelegenheid wordt aangegrepen om er een mooi feestje van te maken. Als vanouds staat er op de oranjedag zelf een vrijmarkt op het programma. Het is te hopen dat de gemeente dit keer eens wel ingrijpt als de gebruikelijke handelaren het feestje weer verstoren met hun aanwezigheid. Het is bedoeld voor mensen en vooral kinderen ook die van oude spulletjes afwillen. Of wat dacht je van kinderen die een leuke act opvoeren of een muzikaal stukje wegzetten?  In de strijd om het beste plekje te bemachtigen gaan de deelnemers steeds vroeger op pad. Afgelopen jaar kon je de dag tevoren al om een uur of 4 in de middag bij de eersten terecht. Het gevolg is dat het publiek ook steeds eerder op pad gaat en dat noopt de horeca ertoe om zich hieraan aan te passen. De koningsnacht zal dan ook druk bevolkt zijn met veel live muziek die her en der geprogrammeerd staat. De oranjebitter zal dus al vroeg rijkelijk stromen. In de avonduren zal het Shantykoor De Batraven weer te horen zijn op het Beurspleintje die hier jaarlijks een optreden verzorgen waar behoorlijk wat trouwe volgers op af komen. En zo belooft dus ook dit jaar de Koninginnedag, uh... ik bedoel de Koningsdag al vroeg te beginnen.

Tony's Birthday

Tapperij De Kroon tapt ook dit jaar uit een bekend vaatje. Immers Tony's Birthday mag ondertussen wel een beetje ene huisband genoemd worden. Zeker met de oranjedagen kun je hen in De Kroon verwachten. Vrijdagavond 25 april, Koningsnacht, zijn ze vanaf 21:30 uur te zien en te horen. De heerlijke blues en rock covers liggen aangenaam in het gehoor en het is heerlijk om die gitaren weer eens ouderwets te keer horen te gaan. Het is dan ook niet voor niets dat Jaap en Els deze band weer benaderd hebben. Het publiek blijft er namelijk van smullen.

Koningsdag op de Parade

Kolping's Zonen zal ook dit jaar weer een heel muzikaal programma op de Parade verzorgen. De kiosk leent zich uitstekend om de diverse koren en muziekensembles zich van hun beste kant te laten zien en te laten horen. Zaterdag 26 april is het dan ook beslist de moeite waard om dit plein te bezoeken.

Koningskaraoke; Lang leve de Koning

Vrijdagavond 25 april zal de stad wel weer druk bezet zijn. In deze vrolijke tijden wil iedereen wel eens lekker uit zijn of haar bol gaan. Wat is er dan beter dan zelf eens een lekker liedje mee te zingen. Café 't Slik biedt vanaf 22:30 uur een speciale 'Koningskaraoke'. Wat is er leuker dat met je vrienden en vriendinnen een leuk lied geprojecteerd op het scherm mee te zingen en de kroeg op stelten te zetten? Grijp je kans en de microfoon, kies jouw favoriete liedje en waan je even een ster. Beleef hoe het is om een ware muzikant te zijn.

Even terugkijken op vorig jaar?