Te vroeg geboren baby’s krijgen hulp van handwerkster

Ingrid Lambregts bracht als ambassadeur van ‘Kleine inktvisjes’ een doos gehaakte en gebreide inktvisjes naar de kinderafdelingen van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. Elk visje keurig verpakte en van een persoonlijk kaartje voorzien.

Anderhalf jaar geleden maakte een Deense vrouw van haakkatoen een inktvisje voor een te vroeg geboren kindje. Het bleek op de baby een positief effect te hebben. Het initiatief kreeg al snel navolging. Na Denemarken en Zweden vinden de inktvisjes nu ook hun weg naar Nederlandse en Belgische ziekenhuizen.

Vrijwilligers
Een grote groep vrijwilligers maakt kleine inktvissen voor kinderafdelingen van ziekenhuizen. Het katoenen inktvisje wordt bij een te vroeg geboren baby in de couveuse gelegd. De baby wordt er rustiger van; hartslag en ademhaling worden regelmatiger en de baby trekt  minder aan de slangen en sonde. Het vermoeden bestaat dat de tentakels een vervanging vormen voor de navelstreng.
De inktvisjes worden gehaakt of gebreid door mensen die het project een warm hart toedragen. Ze maken de inktvisjes voor eigen rekening en sturen die zelf naar de ambassadeur van een ziekenhuis dat meedoet. De ambassadeur zamelt de inktvisjes in, controleert of deze aan de veiligheidseisen voldoet en wast de inktvisjes op 60 graden om bacteriën te doden. Daarna wordt elke inktvis apart ingepakt. Het pakketje wordt voorzien van een kaartje van de maakster of van een standaardkaartje, en krijgt een informatiebriefje mee voor de ouders.
“Knuffels in bedjes of couveuses zijn meestal niet toegestaan, maar naar het effect van deze inktvis is uitgebreid onderzoek gedaan en ze zijn veilig bevonden”, zegt kinderarts Nathalie Lijssens. Senior kinderverpleegkundige Annemieke Figee: “We vinden het een heel mooi initiatief. Deze inktvisjes gaan we zeker inzetten. Ze bieden te vroeg geboren baby’s die aan een monitor liggen extra ondersteuning bij hun start in het leven.”
Meer informatie over het project is te vinden op de website www.kleine-inktvisjes.eu.


FOTOBIJSCHRIFT


Senior kinderverpleegkundige Annemieke Figee nam van ambassadeur Ingrid Lambregts voor het Lievensberg ziekenhuis de inktvisjes in ontvangst.