Brabants talentenprogramma nu echt van start met tien talentvolle acts

Bradley's Circus, Dearworld, Iris Penning, James Wood, Flip Noorman, Jeroen Kant, Envy The West, Fotosynthese, Lookapony en Paul van Hulten (Man From The South) zijn de eerste tien acts die zijn geselecteerd voor het Brabantse talentenprogramma  Proud Of The South. Deze tien starten een intensief traject dat per act verschillend zal zijn, afgestemd op de kansen die er voor deze artiesten liggen. Vervolgens zullen de tien ook met grote regelmaat op de Brabantse podia te zien zijn.

Afgelopen januari gaven zes Brabantse poppodia in samenwerking met het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) het startschot voor het nieuwe talentenprogramma Proud of the South. De directeuren van 013, Effenaar, Gebouw T, Groene Engel, Mezz en W2 tekenden op Eurosonic/Noorderslag een convenant dat de samenwerking officieel heeft bekrachtigd.

 

Bradley's Circus, Dearworld, Iris Penning, James Wood, Flip Noorman, Jeroen Kant, Envy The West, Fotosynthese, Lookapony en Paul van Hulten (Man From The South) zitten allen in verschillende stadia van hun carrière. De gemene deler is dat de acts zijn opgevallen bij de programmeurs van de Brabantse podia, die in hen naast het eerdergenoemde talent ook potentie zien om door te groeien.

 

Het doel van Proud of the South is om de geselecteerde bands een goede basis te geven in Brabant, om zo eerder de provinciegrenzen te kunnen overschrijden. Frens Frijns, directeur van 013: “Er is altijd veel aandacht geweest voor talentontwikkeling op amateurniveau. Er is echter te weinig aandacht voor talent dat door kan ontwikkelen naar toptalent. In dit geval van local heroes die met goede steun kunnen ontwikkelen tot bands die Brabant breed bezoekers trekken en daarnaast ook nationaal op tour kunnen. Die fase is voor Brabantse zalen interessant. We kweken onze eigen markt en maken lokale bands groot.”

 

De samenwerking tussen de podia onderling is uniek en een belangrijke factor van Proud of the South. Podia blijven een grote factor spelen in de talentontwikkeling van bands door ze onder andere podiumervaring en advies te geven. Ook de ervaring van het BKKC met talentontwikkeling vormt een verbindende factor in de samenwerking tussen podia en festivals. Het regionaal overleg en de gezamenlijke inzet om Proud of the South te laten slagen, leidt zodoende tot een beter regionaal popklimaat. Frank van Iersel, directeur van Mezz Breda: “Poppodia zijn meer en meer een onderdeel van de gevestigde culturele orde in een stad. Het zijn instituten en juist daarom moeten poppodia ervoor zorgen dat zij onafhankelijk en creatief opereren; daarin helpt een sterke fractie van poppodia die elkaar stimuleren, ondersteunen, informeren en inspireren.”