Op vrijdag 31 januari is de brandweerkazerne Bergen op Zoom aan het Havenplein 1, officieel geopend toen burgemeester Petter de deur van de remise opende door het ‘vuur’ te blussen.

Na het openen van de remisedeur verliet de oude ladderwagen symbolisch de kazerne om vervangen te worden door ons nieuwste schuimblusvoertuig. Burgemeester Petter gaf in zijn toespraak aan trots te zijn dat Bergen op Zoom, in een tijd dat geld schaars is, vooruit durft te kijken en bouwt aan en voor de toekomst. Regionaal commandant Diemer Kransen sprak over de nieuwe kazerne als een ‘hypermoderne omgeving voorzien van de meest innovatieve materialen en voertuigen, waar de voertuigen vanuit alle ruimten binnen 1 minuut bereikbaar zijn’.

Algemene informatie over de bouw

Het startsein voor de bouw van de kazerne klonk op 26 oktober 2012. In november 2013 was de kazerne operationeel en werd deze in gebruik genomen.

De brandweerkazerne vervangt de kazerne aan de Westersingel, die niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. BAM Utiliteitsbouw regio Zuid heeft, in samenwerking met Sturm Architecten, Grontmij en BAM Techniek regio West, de nieuwbouw gerealiseerd. De terreininrichting is gerealiseerd door BAM Wegen uit Bergen op Zoom.

De nieuwe kazerne is een bijzonder gebouw in het plan ScheldeVesting. Niet alleen qua ontwerp maar ook qua invulling. In het gebouw zijn diverse functies ondergebracht, zoals een remise voor de voertuigen, magazijnen, werkplaatsen, kantoren en instructieruimtes, maar ook een woonkamer, keuken en slaapvertrekken voor het brandweerpersoneel dat in 24 uurdienst werkt. In totaal biedt de kazerne ruimte aan 28 voertuigen en circa 60 brandweermannen en -vrouwen (beroeps, vrijwilligers en kantoorpersoneel).

Ook de totstandkoming van het gebouw is bijzonder. Brandweer en gemeente zijn hierin nauw samen opgetrokken, waarbij beide partijen hun kennis en expertise hebben ingebracht. Een klankbordgroep van de brandweer heeft haar wensen en ideeën met betrekking tot gebruik van het gebouw kunnen inbrengen. Er is met elkaar meegedacht en rekening gehouden met elkaars belangen.

De realisatie is gebeurd volgens het principe van design, build & maintain, een totaal andere bouwmethode dan traditioneel volgens een bestek. Design, build & maintain betekent dat de aannemer verantwoordelijk is voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud. Het ontwerp is in overleg met de opdrachtgever stapsgewijs uitgewerkt. Het ontwerp en de uitvoering van de bouw zijn in elkaar overgelopen en zo werden bijvoorbeeld de toe te passen materialen tijdens het proces bepaald. Met de aannemer zijn bovendien afspraken gemaakt over het onderhoud van de kazerne na realisatie.

Open dag

Op zaterdag 24 mei van dit jaar is de open dag voor alle geïnteresseerden.