Bergen op Zoom - Met deze simpele uitspraak van de Lievevrouweparochie wordt het aantal kerken gehalveerd. Daarmee zijn De Heilig Hartkerk en De Goddelijke Voorziening per 1 april gesloten.
Iedereen snapt wel de beweegreden. Immers, steeds minder parochianen doen letterlijk een duit in het zakje dat nodig is om het onderhoud en beheer van de kerken te betalen. Tel daar bij op dat het aantal actieve parochianen slinkt en de balans is gauw opgemaakt. Even had het er naar uitgezien dat De Goddelijke Voorzienigheid helemaal niet bestaan had. Het ontwerp destijds week zo veel af van de klassieke ontwerpen dat het bisdom niet echt stond te springen om deze kerk te laten bouwen. Toch kwam het er van en de inwijding van de kerk vond plaats op 29 november 1964. Maar het duurde nog tot januari 1967 voor het gebouw compleet was. Naast de functie als kerk kent Bergen op Zoom vooral ’t zaaltje onder de kerk. Dat werd langdurig en frequent gebruikt voor allerlei feestjes. Er heeft nog een tijdlang een jeugdsociëteit gezeteld met de naam ‘De Bolster’. Menig jongeling van destijds zette daar voor het eerst de verlegen stapjes op de dansvloer of versierde daar zijn eerste vriendinnetje. De Heilig Hart Kerk werd enkele jaren eerder ingewijd en wel in 1962. De kerk is qua ontwerp en vorm totaal anders en doet dan ook denken aan de basilicastijl. Wie echt de moeite neemt om eens op het gemak rond het gebouw te lopen zal de schoonheid pas opvallen van deze kerk waar je anders zo snel aan voorbij gaat. De bouw is groots en indrukwekkend en de kerk is beslist een pareltje. Een in het oog springende naam was Pastoor Stan van Oers. Jarenlang leidde hij zijn parochianen in De Heilig Hart Kerk ten dienst. Hij stierf op 95 jarige leeftijd en waar anders vond de uitvaartdienst plaats dan in zijn eigen geliefde kerk op 13 november 2008. Een jaar eerder vierde hij nog zijn 70e jaar als priester en daarmee was hij de oudste binnen het bisdom. Met de simpele uitspraak uit de titel wordt een eind gemaakt aan ruim 100 jaar katholieke geschiedenis. En dat niet alleen, het zorgt voor een onzekere toekomst voor twee unieke gebouwen en aldus een stukje Bergs erfgoed. Het is dan ook te hopen dat er andere passende bestemmingen voor gevonden kunnen worden voordat de slopershamer de adressen weet te vinden.
De Lourdeskerk net gerestaureerd
Even nog leek het er op dat de restauratie van de Lourdes Kerk op een debacle zou uitlopen. Immers de tekorten liepen op tot maar liefst anderhalve ton. Onder andere het metselwerk van de toren vertoonde behoorlijke scheuren. Nu is dat allemaal achter de rug en kan de kerk er weer een tijdje tegen aan. En dat moet ook wel, want het is één van de twee laatste kerken in de katholieke Bergse gemeenschap.