Ton Linssen: 'Inzet van jongeren draagt bij' - Jongeren achter het stuur van brommers, scooters en auto's. Daarop richt het verkeersveiligheidsbeleid van de provincie en haar samenwerkingspartners zich in 2014. Zo ook de regio West-Brabant. Jongeren zélf richten de campagne 'Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden' mee in.

 

Young 4 Nul. Dat is de naam die 2014 meekrijgt als het gaat om verkeersveiligheid. De aftrap van het Young 4 Nul jaar was vrijdag 10 januari bij Avans Hogeschool in Tilburg. Daar waren naast jongeren veel partners van de provincie bij aanwezig. Gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties als Veilig Verkeer Nederland en fietsorganisaties kregen naast een vermakelijk vooral een richtinggevend programma voorgeschoteld: alle neuzen dezelfde kant op, namelijk richting de jongeren achteren het stuur. En bewustwording van hun eigen gedrag in het verkeer.

 

Officieuze cijfers

Tijdens de aftrap maakte verkeersgedeputeerde Ruud van Heugten de eerste -officieuze- cijfers van het aantal verkeersdoden in 2013 bekend. Die komen van de politie en laten wederom een dalende lijn zien van het aantal verkeersdoden in Noord-Brabant: 71 in 2013, terwijl het er in 2012 89 waren. De minister van Infrastructuur en Milieu maakt in april de officiële cijfers bekend. Die komen van het Centraal Bureau voor Statistiek. Van Heugten: “Dat de jonge bestuurders onze speciale aandacht verdienen, blijkt wel uit het feit dat het aantal slachtoffers onder jonge bestuurders het afgelopen jaar is verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor."

 

Young 4 Nul team

Een groep van twintig jongeren is inmiddels gestart als Young 4 Nul team. Deze community zet zich zowel online als offline in om leeftijdsgenoten (tussen de 16 en 24 jaar) bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid om veilig aan het verkeer deel te nemen. Deze Young 4 Nul teamleden denken in 2014 mee over acties en campagnemiddelen en testen ze. Zo geven ze input voor de campagnesite en de invulling van Brabantbrede actiedag verkeersveiligheid op woensdag 11 juni.

 

Vijf projecten

Het Young 4 Nul jaar biedt alle Brabantse gemeenten vijf projecten om uit te voeren. Dat zijn: de Praktijkdag: jonge automobilisten krijgen na het behalen van hun rijbewijs een aanvullende rijvaardigheidstrainining. Die maakt hen extra bewust van de risico's van onveilig gedrag. Brom Effe Normaal (BEN): jongeren op brommers die een bekeuring krijgen, gaan in gesprek met jonge verkeersslachtoffers die zelf zwaar gewond zijn geraakt. Ook de ouders van de jongeren worden hierbij betrokken. Shotgun: een campagne die veilig rijgedrag onder jongeren stimuleert. De campagne richt zich op jongeren die als bijrijder meerijden in een auto met een jonge bestuurder. De bijrijder moet ervoor zorgen dat de chauffeur niet raakt afgeleid. BOB-campagne: richt zich op jonge automobilisten om geen alcohol te drinken als hij nog moet rijden. Er worden campagneteams ingezet bij uitgaansgelegenheden en evenementen. Het MBO-kruispuntendebat: jongeren gaan met elkaar in discussie over verkeersveiligheid. Dat prikkelt hen om na te denken over het verkeer en hun eigen gedrag.

 

Inzet van jongeren draagt bij

Ton Linssen is ambassadeur verkeersveiligheid van de GGA West-Brabant en wethouder verkeer van de gemeente Bergen op Zoom. Hij zegt: “Fantastisch dat de jeugd zich op deze manier inzet voor meer veiligheid in het verkeer. Er vallen nog steeds te veel dodelijke slachtoffers in het verkeer, vooral fietsers zijn vaak het slachtoffer. Daar zitten helaas ook veel jongeren en kinderen tussen. Dat moet veranderen! Het inzetten van jongeren kan hier zeker aan bijdragen. Wanneer jongeren door volwassenen de les worden gelezen over veiligheid, wil dat ook nog wel eens averechts werken. We zijn allemaal jong geweest: als ouderen zeggen dat je A moet doen, is het des te spannender om eigenwijs toch voor B te kiezen. Jongeren zijn toch sneller geneigd iets van hun leeftijdsgenoten aan te nemen. Ook wat betreft verkeersveiligheid. De jongeren van het Young 4 Nul team denken met ons mee over mediakeuze en met welke ingangen en manieren van communiceren we de jongeren het beste kunnen bereiken. De zes gemeenten in mijn regio voeren vier projecten uit het Young 4 Nul jaar uit. Dat zijn BOB, Shotgun, de Brabantbrede Praktijkdag en het Brom FF Normaal. Los daarvan blijven we investeren verkeerseducatie via het Brabants VerkeersveiligheidsLabel in het basisonderwijs en het programma TotallyTraffic voor het middelbaar onderwijs.”

Meer weten?

Ga voor meer informatie over de campagne naar www.nulverkeersdodenbrabant.nl.