Bergen op Zoom weent om Danny McLead. - Op 14 januari 2014 is majoor bd Danny McLeod in de leeftijd van 92 jaar overleden. Majoor McLeod, veteraan Tweede Wereldoorlog, maakte voor het eerst kennis met Bergen op Zoom op 27 oktober 1944. In de middag van die dag naderden troepen van onder meer het Canadese South Alberta Regiment de buitenwijken van Bergen op Zoom. Tijdens een afmattende opmars van de Belgische grens naar Bergen op Zoom, verloren de Canadese troepen 26 tanks en telde de opmars veel slachtoffers onder de soldaten. In wat nu de Canadalaan is verzamelden de Canadezen zich en in de loop van de middag viel de beslissing Bergen op Zoom in te nemen op de Duitsers. Danny McLeod, destijds sectiecommandant, kreeg de opdracht om met zijn groep tanks het centrum van Bergen op Zoom in te rijden. Als eerste bereikte hij met zijn tanks de Grote Markt. Een wapenfeit dat hij, bij de viering van 50 jaar Bevrijding in 1994, nog een keer zou herhalen. Voor die gelegenheid was een defilé georganiseerd, waaraan een Shermantank deelnam. Staande in het cupolaluik van deze tank, reed Danny McLeod in volstrekt andere omstandigheden dan 50 jaar eerder de Grote Markt van Bergen op Zoom op. Majoor McLeod heeft onze stad ruim 15 maal bezocht.

Zonder de andere regimenten die een rol hebben gespeeld bij de Bevrijding van Bergen op Zoom tekort te doen (waaronder het Lincoln & Welland Regiment), heeft vooral het South Alberta Regiment veel geïnvesteerd in de band tussen Bergen op Zoom en Canada. Binnen dat regiment is het vooral de niet aflatende inzet geweest van majoor McLeod, die aan de basis heeft gestaan van die band. Vanwege zijn inzet en het belang dat aan die inzet werd en wordt toegekend, ontving Danny McLeod in 2011 de Erepenning van de gemeente Bergen op Zoom. De bekroning op het werk van Danny vormde de vriendschapsband die Bergen op Zoom in 2013 is aangegaan met de vestigingsplaats van het South Alberta Regiment, de Canadese stad Edmonton.

Majoor McLeod is om meerdere redenen een bijzonder mens geweest. Niet alleen vanwege zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de manieren waarop hij zich tijdens de strijd heeft onderscheiden maakten hem speciaal. Ook zijn positieve en nuchtere levenshouding en zijn natuurlijke vermogen mensen voor zich te winnen maakten van hem een karakteristieke persoonlijkheid.

Wat extra indruk maakte was zijn analytische kijk op het verloop van de Tweede Wereldoorlog en zijn onwaarschijnlijk goede geheugen. Zijn kennis heeft onder meer bijgedragen aan het  inzicht in onze lokale geschiedenis verbonden aan de Tweede Wereldoorlog.

De uitvaart van majoor Danny McLeod vondplaats op zaterdag 19 januari 2014 in zijn woonplaats Kingston (Ontario).