Een bijdrage van Albert Hagenaars - Het was een drukte van belang, tijdens de nieuwjaarsborrel van kunstenaarssociëteit Arsis op het adres Rembrandtstraat 71 te Borgvliet. Deze keer stond de herdenking centraal van de in het afgelopen jaar vroegtijdig overleden dichter en beeldend kunstenaar Frans Mink, die jarenlang ook voor Arsis actief was.

Frans Mink werd geboren in Rotterdam in 1950 en groeide grotendeels in Tholen op. Zijn arbeidzame leven bracht hij echter vrijwel geheel in Bergen op Zoom door. Na zijn opleiding aan de kunstacademie te Breda had hij in Bergen op Zoom zijn eerste expositie, publiceerde hij hier zijn eerste boektitel, was hij hier (mede-)oprichter van Poëzie-uitgeverij WEL en initiator van Doorgeverij Zinderend, vond hij hier zijn levenspartner Marianne en smaakte hij hier de genoegens van het vaderschap.

Irene Weug opende de bijeenkomst en gaf het woord aan de dichters Ewoud Willem van Doorn (wiens debuutbundel Frans Mink uitgaf) en Albert Hagenaars, tientallen bevriend met Mink. Gebroederlijk lazen ze om en om gedichten van Mink en eindigden ze elk met een tekst over hun mentor en uitgever. Van Doorn vervlocht in zijn optreden muziek van The Beatles, een van de favoriete acts van Mink.

Irene Weug verraste met een beschouwing over enkele invloeden die lang doorwerkten in het werk van de auteur, namelijk die van C. Buddingh en K. Schippers. Ze stipte de melancholie en vooral de humor aan die zowel bij Buddingh als Mink een grote rol spelen. Ook wees ze op het belang van de ready made, ooit een vondst van de Franse artiest Marcel Duchamp, die via o.a. K. Schippers de Nederlandse literatuur binnenkwam en zo ook in Minks poëzie belandde.

Hoogtepunt van de middag was de uitreiking van de bloemlezing met het beste werk van Frans Mink, gekozen en ingeleid door collega/vriend Bert Bevers. Bevers gaat in zijn woord vooraf in op enkele aspecten van zijn decennia durende relatie met Mink en karakteriseert diens werk. Marianne Brouwers nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Het boek werd even opvallend als smaakvol vormgegeven door de bekende graficus Gerrit Westerveld, tevens roerganger van de in Bergen gevestigde uitgeverij Kleinood & Grootzeer, die de bloemlezing op de markt bracht.

Marianne Brouwers legde in haar dankwoord uit dat zowel gedichten als schilderijen van haar partner nog steeds in haar doorgroeien, dat ze nog steeds spannende elementen ontdekt. Hun zoon Sjors signeerde namens zijn vader het boek.

Bert van der Stoel dankte als voorzitter van Arsis het publiek voor de belangstelling, waarna een informeel samenzijn plaatsvond, de gasten herinneringen aan de veelzijdige Mink ophaalden en gedichten van hem op posterformaat konden lezen.

 

Een van de humoristische gedichten uit het boek:

EN EEN GEDICHT VOND IK ER OOK NOG

een geopend pakje

papieren zakdoekjes

één schuimspaan

een houten lepel

een doosje lucifers

de deksel

van het koffiezetapparaat

2 propjes papier

+ een boel stof

dit vond ik achter onze koelkast

toen ik haar naar voren trok

om er achter te kunnen stofzuigen