Toen enkele weken geleden in België een transport van gevaarlijke stoffen compleet uit de hand liep gingen bij een hoop instanties de ogen open.
Wat als een dergelijk ongeluk bij ons op de stoep zou plaatsvinden? Natuurlijk werd het transport daarbij onder de loep genomen, zoals Zwijndrecht en Dordrecht ineens nadachten over het spoorgebruik. Maar ook de opslag van gevaarlijke stoffen is risicovol, en behoort daarom aan speciale vereisten te voldoen. Gebleken is dat negen bedrijven uit West Brabant die op hun terrein gevraarlijke stoffen opslaan in juni 2012 de brandveiligheid niet op orde hadden. Sterker nog, heden ten dage voldoen ze nog steeds niet (of deels) aan de eisen aldus de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daartoe wordt veelal de richtlijn PGS 15-2005 gebruikt. In dit voorschrift worden de diverse gevaarlijke stoffen in categorieën onderverdeeld en daaraan worden vooraf gedefinieerde eisen gesteld qua opslag. Het gaat om vijf bedrijven op industrieterrein Moerdijk, waaronder Van der Graaf (reinigingsmiddelen), distributiecentrum Van den Anker in Roosendaal, Mepavex Logistics en Nuplex Resins in Bergen op Zoom en Theunisse Gewasbeschermingsmiddelen in Steenbergen. De volgende vraag is natuurlijk hoe dit in Bergen op Zoom geregeld is? Ook rondom de haven zijn diverse bedrijven waar opslag van producten, die explosie gevaarlijk zijn, plaatsvindt. En ook daar is sprake van verschillende manieren van transport van deze stoffen. Reden genoeg dus om daar als gemeente nog eens bij stil te staan. Weten we wel wat er allemaal opgeslagen is, en wat eventuele consequenties kunnen zijn? We kennen allemaal de verschrikkelijke ontploffing bij de Nedalco nog.
Een rondritje langs het industrieterrein van Bergen op Zoom laat heel wat opslag en installaties zien waarbij je je de vraag kunt stellen: "Weten we precies wat zich hier bevindt, en is alles conform de regels inclusief noodplannen?"