Flat Out op reis! - Het is momenteel verreweg de bekendste band van Bergen op Zoom. Maar niet alleen binnen de Bergse grenzen zijn ze vermaard en bejubeld, ook tot ver in het buitenland wordt deze band geboekt.

Ze zitten met een brede grijns voor me die er met geen enkel middel af te halen is. We kennen ze van De Stoelemat, Gebouw T, het Ravelijn en van de diverse keren dat juist zij het hoogtepunt waren van de Krabbefoor programmering op zaterdag. “Dit is onze hometown”, zo beschrijft Herman het gevoel dat de band voor de Krabbenstad heeft. Nu zijn de gedachten even ergens anders. Ze zijn net terug van een tiendaagse tour door het buitenland. Eerst werd Dubaï aangedaan, daarna was Tanzania de bestemming. “Een ex-pat had ons een keer op een bruiloft gezien heeft ons voorgedragen in Dubaï”. Zo gaat dat blijkbaar bij Flat Out. Ze hebben inmiddels 3 keer in Oman gespeeld, 2 keer in Syrië, ’n keer in Bahrein, ’n keer Maleisië en Brunei, Venetië en Parijs horen op de lijst en natuurlijk diverse optredens in België. “Het contrast is zo verschrikkelijk groot”, vertelt Sasha mij. “In Dubaï is alles zo perfect zo rijk, Tanzania daarentegen is een arm land. Je gaat van de woestijn naar een tropisch regenwoud. In Dubaï bestonden de gasten voornamelijk uit Nederlanders, die in feite een heel jaar door van dit soort feesten hebben. In Tanzania zag je alle nationaliteiten door elkaar die een heel jaar lang naar dit feest uitkijken”. Ik hoor het ene verhaal na het andere. Dat ze in Tanzania met een pont de rivier overstaken met drie miljoen mensen en auto’s aan boord. “Er moesten niet nog meer mensen op want we waren al bang dat we zouden zinken”. Als ik het zo aanhoor klinkt het als een vakantie, maar de band moest toch echt wel aan de bak. Moeiteloos pasten invallers Claudia en Lynsey zich in binnen de band. Het is de kracht van een band die al ruim 25 jaar ‘leeft en bruist’ en die gebaseerd is op wederzijds respect. “We laten elkaar vrij, dus als de een uit wilde eten en de ander in het hotel wilde blijven moet dat gewoon kunnen”, vertelt Herman me. Dan lig ik weer in een deuk als een nieuwe anecdote voorbij komt. Bovenal heeft de band plezier en liefde voor het vak. Professionalisme kon je Flat Out al niet ontzeggen, maar als stad Bergen op Zoom kun je er niet omheen dat de band ook het grootste Bergse muzikale export product is dat we hebben. Dan ga ik weer op in een nieuw verhaal dat Herman en Sasha te vertellen hebben.

Op naar het Ravelijn

Helaas is de band dit jaar niet op de Krabbefoor te vinden. Wie Flat Out dit jaar nog live wil zien kan wel terecht op het Wilhelminaveld tijden ’t Slik Outdoor op zondag 9 juni, of natuurlijk op zondag 7 juli tussen 14:00 uur en 19:00 uur op hun eigen feestje. De kaartjes voor het Ravelijn liggen inmiddels te koop bij alle bekende voorverkoop adressen. Je kunt natuurlijk een kijkje nemen op www.flatout.nl en via deze site je bestelling doorgeven.Blijf dan gelijk even hangen voor de foto’s, de downloads of laat je reactie achter op het gastenboek. De band zal dit zeker waarderen.

Hierbij wat foto's van de band die ons een impressie van hun trip geven