De Stichting tot Behoud van de Weervisserij in Bergen op Zoom heeft woord gehouden. Zaterdag 18 mei werd het derde weer officieel in gebruik genomen. Onder andere waarnemend burgemeester Dick de Cloe en de Commissaris van de Koningin in Zeeland Han Polman waren daarbij aanwezig.

Het derde weer in de Oosterschelde moet een extra impuls geven aan de ansjovisvangst. Ooit waren er veel meer weren in ‘het Scheld’ te vinden en vierde de visserij hoogtij. Nu kennen we nog slechts de familie van Dort, geholpen door enkele vrijwilligers. Eerder genoemde stichting heeft zich als speerpunt gesteld om de weervisserij, een unieke vorm van visvangst, veilig te stellen voor het nageslacht. Of zoals Mark van der Steen al eerder stelde:”Het is een stuk van onze historie dat we niet mogen verliezen. Het is dus zaak om kinderen al vroeg met dit stukje geschiedenis in contact te brengen. We beginnen er al mee op de scholen en organiseren dan vaartochten langs de weren waarbij alles wordt uitgelegd”. Een onderdeel van het grote plan was behalve het nieuwe weer ook de restauratie van de twee bestaande weren alsmede de benodigde reparaties aan de gebruikte vaartuigen. Daarnaast werd een nieuwe sloep gebouwd, speciaal voor de weervisserij. Het waren de twee dochters van Han Polman, Eva en Roos, die de nieuwe sloep mochten dopen en hem zijn nieuwe naam gaven: ‘De Kraaijer’. Deze naam is afkomstig van de zandplaat waarop het derde weer gebouwd is door de familie van Dort samen met vrijwilligers van de Stichting tot Behoud van de Weervisserij. De stichting wist maar liefst ruim 150.000 euro bij elkaar te sprokkelen voor al de renovatie en bouw activiteiten. Een rondje googlen levert niet erg veel resultaten op als het gaat om weervisserij. Veel er van verwijzen naar Bergen op Zoom en de Oosterschelde. De familie van Dort is de laatste actieve tak vissers die nog van deze methode gebruik maken. Daarom is het werk van de stichting zo belangrijk om er voor te zorgen dat er aanwas aan nieuwe vissers komt, hetzij beroepshalve of wel als vrijwilliger, die het stokje kunnen over nemen.

Bijgaand een paar foto’s
1. Han Polman en Jan van Paassen
2. Han Polman in geanimeerd gesprek van Gerard Zwanenburg van Visserijbedrijf W. van der Zwan (Scheveningen); Jan van Paassen kijkt toe.
3. De BZ 3 bij de derde visserij.
© Stichting Behoud Weervisserij