Vanaf 1 mei gaat het Veiligheidshuis district Bergen op Zoom van start met de ‘TOP-X aanpak’: een nieuwe methodiek gericht op jonge veelplegers naar voorbeeld van de Amsterdamse Top 600-aanpak.

Een groep notoire woninginbrekers , overvallers en straatrovers (de zogenaamde WOS delicten) in de leeftijd van 12-28 jaar blijkt voor een groot gedeelte verantwoordelijk zijn voor de inbraken, overvallen en straatroven in het district. Deze jonge criminelen blijken ook vaker deze delicten te plegen. Delicten die een grote impact hebben op de slachtoffers.

Vanaf 1 mei worden de bekende jonge veelplegers uit deze zogeheten TOP-X volgens een nieuwe methodiek gevolgd door de partners van het Veiligheidshuis. De aanpak richt zich niet alleen op deze individuele persoon, maar betrekt ook het gezin om de jonge dader heen bij de aanpak. Er gaat speciale aandacht uit naar jongere broertjes en zusjes, met als doel te voorkomen dat ook zij het criminele pad kiezen.

De TOP-X-aanpak wordt door de gemeente Bergen op Zoom gecoördineerd en zal vanuit het Veiligheidshuis in de praktijk worden gebracht. Vanuit het Veiligheidshuis is dit een samenwerking tussen politie, justitie, gemeenten, de Raad voor de Kinderbescherming, Novadic-Kentron, GGZ-WNB en Reclassering Nederland.