Stadlander en gemeente Bergen op Zoom ondertekenen 2 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten Woningcorporatie Stadlander en de gemeente bekrachtigen hun samenwerking voor twee belangrijke revitaliseringsplannen in de stad Bergen op Zoom: Gageldonk-West en Guido Gezellelaan.

Concreet betekent dit dat beide partijen een begin maken met de ontwikkeling en (gefaseerde) realisatie van deze plannen.

De gemeente en Stadlander delen hun visie op de ontwikkeling van Gageldonk-West en het gebied rondom de Guido Gezellelaan en zijn bereid ook samen te investeren om beide gebieden op een goede manier te ontwikkelen. Het gaat om een lastige en kostbare opgaaf waarvoor beide partijen zich verantwoordelijk voelen. Gemeente en Stadlander hebben in een intensieve samenwerking plannen opgesteld en de bereidheid uitgesproken tot extra inspanningen te willen komen om in gezamenlijkheid het woon- en leefklimaat in deze gebieden te verbeteren.

In twee samenwerkingsovereenkomsten zijn de basisafspraken met betrekking tot de projecten vastgelegd en wordt afgesproken op welke manier beide organisaties in deze projecten met elkaar samenwerken.

Gageldonk-West
Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met het masterplan Gageldonk-West om de wijk vitaler, kleurrijker en ondernemender te maken. Dit is een stedenbouwkundig plan op hoofdlijnen en vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan.

De opgave is om de komende tien jaar een kleine 600 sociale huurwoningen te slopen en die te vervangen door levensloopbestendige nieuwbouw. Het doel is een antwoord te geven op de behoeften die de komende vergrijzing met zich meebrengt en een betere mix te realiseren in de verhouding van (sociale)huur- en koopwoningen. Hierdoor ontstaat er meer diversiteit in de wijk en kunnen bewoners straks in hun wijk ook daadwerkelijk een wooncarrière maken.

De ambities van de gemeente en woningcorporatie voor de wijk gaan verder dan alleen het vernieuwen van de woningvoorraad. Beide partijen willen tevens de kansen op sociaal-maatschappelijk, cultureel, economisch, ecologische en ruimtelijk terrein benutten om van Gageldonk-West weer een sociaal evenwichtige, gemêleerde woonwijk met een vitale een duurzame wijkeconomie te maken.

Vooruitlopend op de ondertekening zijn al verschillende voorbereidende werkzaamheden in gang gezet. De gemeente neemt in Gageldonk-West het groot onderhoud van de openbare ruimte voor haar rekening, alsmede de vervanging van de riolering en voegt aan de bestrating en het openbaar groen ook extra kwaliteit toe.

Guido Gezellelaan
De Guido Gezellelaan is een belangrijke doorgaande route naar het centrum voor wie vanuit het zuiden de stad binnenkomt. Om het gebied tussen de Guido Gezellelaan en de Burgemeester Blomlaan te herontwikkelen ondertekenen Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom een samenwerkingsovereenkomst.

De gemeente is daarbij verantwoordelijk voor een goede inrichting van de openbare ruimte en zal de Guido Gezellelaan zo inrichten dat de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid verbeteren.

Voor Stadlander is het belangrijk een goede aansluiting te vinden met het Groene Gordijn. Stadlander herontwikkelt de oorspronkelijke 216 bestaande appartementen gefaseerd in maximaal 207 eenheden in een periode van 10 jaar. De 207 eenheden maken voor 80% van het totaal deel uit van het sociale segment, de resterende 20% van de vrije sector huur. Drie van de negen appartementsgebouwen zijn in 2008 al gesloopt.  Op dit terrein zijn als een verlenging van het Groene Gordijn de eerste nieuwbouwappartementen voorzien. De zes nog bestaande flats worden na groot onderhoud tot ca. 2020 door geëxploiteerd.