Het bos in Bergen op Zoom is dit jaar het toneel van de jaarlijkse Boomfeestdag. Op woensdagochtend 20 maart gaan de groep 8 van basisschool Sancta Maria en een groep van de school voor speciaal onderwijs De Kameleon nieuwe Corsicaanse Dennen planten. De locatie is het gebied naast Manege Molenzicht. De leerzame ochtend staat voor de leerlingen in het teken van onze houthonger en biodiversiteit.

Starschot door wethouder van der Wegen

Wethouder van der Wegen opent om 9 uur de Boomfeestdag door de boom ‘Koningslinde’ te planten. De Koningslinde wordt aangeboden door de Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal, omdat 2013 het jaar is dat prins Alexander gekroond gaat worden. Als startteken wordt een bord onthuld dat is verzorgd door Lions Club Bergen op Zoom met daarop de logo’s van de scholen en samenwerkingspartners. De scholieren voeren leerzame opdrachten uit in het bos en rond de plantlocatie bij Manege Molenzicht. Dit alles onder begeleiding van vrijwillige natuurgidsen van IVN Groene Zoom. Uiteindelijk steekt iedereen de handen uit de mouwen om samen zoveel mogelijk bomen een plaatsje te geven.

Houthonger en biodiversiteit

De bomen die de scholieren planten zijn onderdeel van een gemeentelijk aanplantproject in de bossen van Bergen op Zoom. De oude bomen op het terrein van 4500 m², naast Manege Molenzicht gelegen

aan de Molenzichtweg / Boslustweg, zijn gekapt en er komen ruim 2000 Corsicaanse Dennen voor in de plaats. Het betreft een strook die vanuit een houtoogst is kaal gezet. Er stonden Douglas en Fijnsparren op, maar deze gingen snel achteruit. Verder was het ook geen waardevolle opstand. Er wordt bewust niet gekozen voor inlandse soorten. Dit heeft te maken met onze verantwoording die we als Nederland moeten nemen in verband met onze houthonger. We verbruiken jaarlijks 8 miljoen

kuub aan hout en produceren maar 1 miljoen. De rest is dus import. Niet alleen de derde

wereld landen zouden niet te veel mogen kappen, maar ook wij moeten onze bijdrage doen. Daarom wil de gemeente hier Corsicaanse Dennen planten. Er komt ook nog een mantel van struiken tegen de manege.

De beplanting is insectvriendelijk en trekt vogels, bijen en andere insecten aan.

 

Boomfeestdag

De Boomfeestdag is een landelijke themadag, waarop het planten van bomen centraal staat. Landelijk participeren meer dan 100.000 scholieren. Deze dag leren jongeren over de natuur in de directe woonomgeving. De Boomfeestdag is een vast onderdeel van het natuur en milieu educatieprogramma en past het in het duurzaamheidsbeleid van gemeente Bergen op Zoom. De natuuractiviteiten zijn voorlopers voor een educatief programma voor primair onderwijs van het Educatieve bezoekerscentrum Lievensberg op de Brabantse Wal.