Een Grote Brand -  Dat was het bericht dat de brandweer uitdeed op dinsdagavond 26 februari omstreeks 20:00 uur.

De brand zou begonnen zijn in de sauna op de 1e verdieping. Volgens de berichten zou een bezoeker van het welness centrum in de sauna een handdoek op de hete kolen hebben gelegd. Als gevolg daarvan zou de brand zijn uitgebroken. Omdat het pand voor Bergen op Zoom een enorme historische waarde heeft werd de brand al snel opgeschaald naar Zeer Grote Brand. In eerste instantie was er weinig te zien, zeker voor de massa mensen die zich op de Grote Markt verzamelden. Behalve een enorme bedrijvigheid van de brandweer was er niet erg veel te aanschouwen. Meer echter aan de achterkant en de zijkant van het pand, waar een grote rookontwikkeling aangaf dat er iets goed fout zat. De Draak wordt het oudste hotel van Nederland genoemd. Het pand werd gebouwd in 1397. Even later in datzelfde jaar waarin de stad in as werd gelegd overleefde De Draak en De Olifant die enorme stadsbrand. Er werd dit over geschreven:

In het soetste van de meye
Was tot Bergen groot geschreye,
't verbrande alle stocken, staecken
behalve Olifant en Draecke.

In Hotel De Draak waren dinsdagavond ook Burgemeester Han Polman en wethouder Ton Linssen. Ze werde ruw gestoord voor de aanvang van een gepland etentje. Zij stonden buiten mismoedig te kijken hoe de ramp zich voltrok. Alhoewel het leek of om half negen de brand redelijk beperkt bleef werd om 21:30 uur duidelijk dat de locatie van de brand nog steeds niet gevonden was. Het Stadhuis en enkele omringende panden werden dan ook ontruimd. Voor Directeur Hazen is De Draak zijn levenswerk. De gedachte aan een alles verslindende vlammenzee is dan ook ondraaglijk. De Heer Ton Linssen is echter stellig in zijn mening: "De Draak heeft eerder een grote brand doorstaan in 1397, dat zal nu weer stellig gebeuren". Ook in 1444 was er sprake van een zeer grote brand in Bergen op Zoom, die De Draak overleefde. 

14 gasten van het hotel zijn inmiddels overgebracht naar een ander onderkomen. Het is te hopen dat het huidige pand dat van 1500 dateert deze ramp overleeft. Het is een beeldbepalend pand in het centrum van de stad en is dan ook als beschermd rijksmonument benoemd. Laten we hopen dat de schade te herstellen is. Want De Draak behoort letterlijk tot het hart van onze stad.

Onze fotograaf Niels Krebbekx was ter plaatste en legde voor ons de volgende beelden vast.