Per 1 januari 2013 zetten Gedeputeerde Staten de subsidie voor Brabant Cultureel stop, waardoor het doek is gevallen voor dit tijdschrift dat 61 jaar lang, inclusief voorloper Brabantia Nostra, verslag deed van de culturele ontwikkelingen in onze provincie. Ook tal van kunstenaars uit Bergen op Zoom kregen gedurende deze periode extra aandacht voor hun werk.

In het laatste nummer zijn vier gedichten opgenomen van de Bergse auteur Albert Hagenaars. Het gaat om een voorpublicatie uit de reeks ‘Cathedra’, die in mei 2013 in zowel het Nederlands als het Frans als bibliofiele editie zal verschijnen bij Éditions Signum, een in poëzie gespecialiseerde uitgeverij in Parijs. Albert Hagenaars werd door deze uitgeverij uitgenodigd op basis van de video ‘Linguisticum’, die in 2011 werd gepubliceerd.

In ‘Cathedra’, de benaming voor een bisschopszetel maar door Hagenaars wordt die vooral symbolisch gebruikt, belicht hij een uniek aspect van telkens een andere kathedraal. Aan bod komen de hoofdkerken van o.a. Saint-Dénis (de koningszerken), Amiens (het labyrinth), Chartres (de crypte), Mechelen (de toren), Gent (de triptiek Het Lam Gods van de gebroeders Van Eijck) en, als enig godshuis in Nederland, Den Bosch (het beeld van de engel met de slechts één toets tellende telefoon, de hyperlink naar “de hemel”).

De Franse kunstenares Daniëlle Loisel, die in Nederland vertegenwoordigd wordt door Galerie Ariana in Den Haag, maakt bij elk gedicht in het boek een aquarel.

Door het wegvallen van Brabant Cultureel, de zoveelste aderlating door de crisis, verdwijnt veel meer dan de mogelijkheid van dergelijke voorpublicaties.