Vrijdag 7 december en zaterdag 8 december kunnen we vanaf 20:15 uur terecht bij Vestzaktheater ’t Zwijnshoofd voor een geweldige voorstelling. “Een spectaculaire coming out op de 'planken' van 't Zwijnshoofd, gegoten in een mix van een absurdisme, food for thought en kleine liedjes. De voorstelling is dan weer traag ,dan weer behoorlijk versnellend en soms staan we stil, bijvoorbeeld bij het leven zelf”. Dat is wat we mogen verwachten als ik het navraag bij Roel Soffers. “Als ik vraag wat Roel en Ries zo uniek maakt ben ik niet verbaasd door dit antwoord: Zijn wij zo uniek? In ieder geval kun je ons niet in een kader vangen of in een korset persen. We zijn wars van conventies en daarom experimenteren we ook. We plakken er daarom liefst geen sticker op”. Ik weet voldoende om een kijkje te willen nemen.

Hier het hele interview:

- Roel en Ries in ’t Zwijnshoofd – wat mag het publiek verwachten?

Een spectaculaire coming out op de 'planken' van 't Zwijnshoofd, gegoten in een mix van een absurdisme, food for thought en kleine liedjes. De voorstelling is dan weer traag ,dan weer behoorlijk versnellend en soms staan we stil, bijvoorbeeld bij het leven zelf. We hebben ook Poëziemomenten ingelast. Kees van Drimmelen van 't Zwijns zei laatst treffend, "geen cabaret, geen toneel, geen theater, het is inderdaad experiater". We komen uit de kast maar gaan kwetsbaar in de kast. Met genoegen jagen we onszelf ook op de Kast en leveren kritiek op van alles en nog wat.

- Waarom speel je in ’t Zwijnshoofd en wat betekent die locatie voor jullie?

De sfeer van 't Zwijns past op een of andere manier goed bij onze dynamiek. Het Zwijnshoofd is intiem. Het heeft de warmte van een vestzak. Het is thuiskomen. En binnen het redelijke is niets te gek. Er is heel veel mogelijk. We overwegen om volgend jaar 22 kub zand naar binnen te rijden en daar een voorstelling op te doen. Maar dat moeten we nog aan Kees en Ria van 't Zwijnshoofd voorstellen.

- Wat maakt Roel en Ries uniek?

Zijn wij zo uniek? In ieder geval kun je ons niet in een kader vangen of in een korset persen. We zijn wars van conventies en daarom experimenteren we ook. We plakken er daarom liefst geen sticker op.

- Waarom kiezen jullie voor deze vorm?

De vorm is ontstaan vanuit een drang anders dan anders te doen. Een nieuwe formule op de bühne. Opvallen tussen alles dat al opvalt. Het is in ieder geval een vorm die zeker voor ons beiden werkt en waar we ons prettig bij voelen.

- In welke mate is ‘uit de kast’ een spiegel voor jullie zelf?

Het is niet erg "autobio" maar natuurlijk sijpelt er best wel een en ander van onszelf door in de voorstelling. De keuze voor 'Uit de Kast' staat misschien meer symbool voor theater maken zoals wij dat willen. We schudden de conventies van ons af..

- Waarin vullen jullie elkaar aan, en waarin zijn jullie echte tegenpolen?

We zijn beiden in staat willekeurig de rol van aangever te spelen en de rol van grappen inkopper te spelen. Vaak al bij de eerste zin of zelfs al na het eerste woord weten we beiden welke richting het opgaat. Dat geeft wel regelmatig wonderbaarlijke improvisaties, waar we samen ook zijn. Wat we doen is het lanceren van een drietrapsraket. Je maakt een grap, geeft daar een aanvullende humorvolle reactie op waarna het met een slotakkoord afgemaakt kan worden. We hebben beiden nogal uitgesproken niets verhullende karakters een we kennen elkaar goed. We vullen elkaar aan doordat we elkaar tijdens het creatief proces vooral de ruimte geven de voorstelling te maken. Daarom gaat het tot laat in het proces alle kanten op en blijven we schaven. En dat komt weer doordat we ook absoluut tegenpolen zijn. We kunnen totaal verschillend over zaken denken of echt ook zaken anders zien. Dat komt omdat we verschillende achtergronden hebben. Ries is een acteerbeest, haast geboren in het theater, Roel is meer tussen de regels, punten en bijzinnen en komma's opgegroeid.

- Wat bracht jullie tot elkaar?

Absolute gekte en de klik die er meteen vanaf de eerste ontmoeting ontstond en in sneltreinvaart uitmondde in een mooie vriendschap.

- Op welk soort publiek mikken jullie (als überhaupt al)?

Theaterliefhebbers en stiekem op onze familieleden.

- Waarom mag het publiek deze voorstelling niet missen?

Och men mag onze voorstelling heus wel missen. Echter zou het zonde zijn als je er maandag niet over kan meepraten. Er zijn de laatste tijd gelukkig weer veel kleine - en kunstinitiatieven in Bergen op Zoom. Kleinkunst van eigen bodem die je met een grote K schrijft. Kijk maar eens hoeveel goeds er in het Zwijnshoofd al op de planken heeft gestaan en wat voor goeds er nog komen gaat. Kijk maar eens op de wand links van de bar. Wat ons betreft meer kleinkunst! Daarom mag je onze voorstelling niet missen.

- Is spelen in Bergen op Zoom speciaal voor jullie?

Volmondig ja. Bergen op Zoom is een vruchtbare voedingsbodem. Er bestaat een heerlijke drang om iets op poten te zetten of te organiseren. Er kan veel en bijna alles kan geregeld worden. Of je nu een decorstuk nodig hebt van 3 bij 3 meter of dat ene speciale petje om een cafébaas te spelen. Als je wilt, komt het er. Maar eerst en vooral dampt hier een bandeloze creativiteit die haast een economische pijler is. In dat theater treden wij met bijzonder genoegen op. Bovendien willen we eerst de A-status bereiken voor we aan andere steden durven denken. Mooie affiche overigens: Roel & Ries gaan voor A. Maar ja dat is weer zo'n conventie.