Kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten functioneren, dat is de missie van het specialisme Geriatrie. Een groeiend specialisme, want in een vergrijzende samenleving neemt het aantal ouderen de komende jaren fors toe.

De vakgroep klinische geriatrie van het Lievensberg ziekenhuis zette tien jaar geleden een Geriatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (GAAZ) op voor de regio West-Brabant en een deel van Zeeland. Het tweede lustrum wordt op donderdag 4 oktober gevierd met onder meer een symposium en informatiemarkt. Dat gebeurt in samenwerking met Quercus, Stichting Vrienden van de Geriatrie. Deze stichting bestaat in 2012 vijf jaar. De doelstelling van Quercus is het bevorderen van kennis over de klinische geriatrie. De stands van de informatiemarkt, met deelnemers vanuit verschillende invalshoeken, staan opgesteld in de centrale hal van het Lievensberg ziekenhuis. U kunt de markt bezoeken tussen 10.00 en 18.00 uur.

GAAZ

Op de afdeling Geriatrie worden patiënten opgenomen met acute verwardheid, snelle of onbegrepen functionele achteruitgang en acute ziekten bij verhoogde kwetsbaarheid. De diagnostiek en behandeling op de GAAZ duurt gemiddeld 10 dagen. Veel patiënten worden met spoed opgenomen. Patiënten die niet zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen, maar wel snel achteruit gaan, kunnen voor een dagopname op de GAAZ komen. In één dag worden de problemen in kaart gebracht en besproken. Alle faciliteiten voor opname en dagonderzoek zijn op de negende verdieping aanwezig. Er is een huiselijk ingerichte woonkamer en er zijn diverse behandelkamers, zoals een ruimte voor fysiotherapie.

Klinische Geriatrie

Het specialisme Klinische Geriatrie bestaat in Nederland sinds 1983. Vanaf die tijd is het aantal ziekenhuizen waar een klinisch geriater werkzaam is sterk gegroeid. Op dit moment heeft 95 procent van de ziekenhuizen een functie klinische geriatrie. De vakgroep in het Lievensberg ziekenhuis heeft, naast de algemene polikliniek, een aantal gespecialiseerde poliklinieken, zoals de geheugenpolikliniek en de valpolikliniek. Patiënten worden naar de polikliniek verwezen door de huisarts, de GGZ of een specialist. De patiënten krijgen diverse onderzoeken in een halve dag en aan het einde van de ochtend of middag zijn de uitslagen bekend. Vervolgens worden afspraken gemaakt voor eventueel verder onderzoek of behandeling.