Het weekend van 8 en 9 september staat in het kader van de Vestingstedendagen 2012 boordevol activiteiten.

En het wordt extra bijzonder omdat Bergen op Zoom 800 jaar gevierd wordt. Via de site www.vestingstedendagen.nl kun je het volledige programma bekijken, en het is werkelijk te veel om op te noemen.


Dit jaar staan de Nederlandse Vestingstedendagen voor een belangrijk deel in het teken van de 80-Jarige Oorlog. En dit gevecht met de Spanjaarden zal extra vorm gegeven worden op de Kijk-in-de-Pot. De grote vlakte wordt afgebakend met schanskorven waarbij we op de achtergrond en aan de zijkanten van deze open vlakte een aantal karakteristieke houten gevels van woningen kunnen zien, alsmede diverse karren en hutten. Als we naar links kijken vinden we de werkkamer van de verteller. Deze neemt ons mee naar het jaar 1588 ten tijde van het 1e beleg van Bergen op Zoom. In drie blokken van 45 minuten ontvouwt zich vervolgens een enorm spektakel waarbij de gevechten zich zo levendig op ons netvlies branden alsof we zelf midden in deze periode beland zijn. Wapens, mensen, kostuums, maar ook veel paarden spelen de hoofdrol in dit ongekende evenement. Om alles vloeiend te laten verlopen is veel training nodig. Daar weet Mariëlle Roedelof-Franken alles van. Zij berijdt één van de paarden die deelnemen in de gevechten. Als soldaat heeft ze behoorlijk wat repetities doorlopen om haar paard precies daar in de strijd te krijgen waar het gevraagd wordt. In eerste instantie zou een groep uit Tsjechië meedoen. Die doen het wel vaker maar waren in een later stadium verhinderd. Toen werd de vraag aan de manege De Paardenhoeve gesteld, waar maar liefst 9 personen bereid waren mee te doen. Mariëlle en haar paard Diego hebben het wel voor de kiezen gekregen. Eerst werd er volop in de bak geoefend terwijl er rotjes afgestoken werden en de trommels fors geroerd werden. De hectiek werd langzaam opgevoerd met de introductie van de pikkeniers van De Borgerij, en later zelfs werd het kanon Adriënne afgevuurd. Dit alles om de paarden gewend te krijgen aan lawaai en plotse bewegingen. Als Staatse soldaat draagt Mariëlle een zwaard van De Borgerij en een kostuum van het Historisch Kleding Museum. In de komende week vinden er repetities plaats op de ‘Kiek’ waar alles op z’n plek dient te vallen. “Het is echt ontzettend leuk om mee te doen, een hele beleving. Maar Diego doet het echt heel goed”, aldus Mariëlle.

De Kijk-In-de-Pot biedt natuurlijk de ruimte die je nodig hebt om een historisch actie spektakel te brengen. De kampementen kunnen worden opgezet, en de hoogteverschillen van het terrein bieden de levensechte actie natuurlijk extra mogelijkheden. De bezoeker kijkt zijn ogen uit en daarom moet je hier absoluut bijtijds bij zijn zodat je een mooi plekje vooraan kunt bemachtigen.

in 2009 hadden we ook zo'n historisch spektakel op de 'Kiek'. Kunt U het zich nog herinneren?