Op pad - Dat is wat mijn broer Henk en ik doen als we de tijd aan onszelf hebben.

 

Dus precies dat doen we ook nu het vakantie is. Nu is het tijd om eens wat verder op pad te gaan. Henk wilde al een tijdje naar Bredevoort dus wordt dat ons doel op vrijdag 5 augustus. We rijden via Zwijnsdrecht (NE) en besluiten dan om binnendoor te gaan. Die snelweg is maar niks. Dus stellen we de navigatie in op de kortste route waarbij de snelweg en tolwegen vermeden worden. Het resultaat is een prachtig lint van kleine weggetjes helemaal tot in het oosten van het land waar het boekenstadje Bredevoort te vinden is. Echter, juist als we in de buurt van het vestingstadje komen is een zwaar pak regen ons deel. We besluiten om een maaltijd te nuttigen in een voor ons bekend pandje uit begin 1900. Maar als je binnen komt waan je je in de middeleeuwen. Je drinkt uit aardewerk en alles is aangekleed om de sfeer van de middeleeuwen in je op te dringen, wat wonder wel lukt. Omdat de meeste boekenwinkeltjes dicht zijn en de regen niet uitnodigt tot een wandeltocht besluiten we verder te gaan. Ook hier kiezen we weer voor de binnenweggetjes die ons via Duitsland richting Den Bosch loodsen. Vandaar vinden we het prima en gaan we weer op huis aan. 

Maandag 8 augustus hebben Henk en ik beide nog wat kleine klusjes te doen maar als om 11 uur in de ochtend het zonnetje zo sterk lokt doe ik maar een berichtje richting mijn broer. Kwart voor 12 sta ik voor zijn deur en gaan we op België aan voor zo maar een tochtje. Ik stel voor om antwerpen voorbij te rijden en dan de snelweg te verlaten op zoek naar kleine binnenweggetjes. Zo komen we na een uurtje aan bij Temse. Dit stadje ligt aan de Schelde in Oost Vlaanderen. De naam stamt af van het oud-Germaanse Tem (doorwaadbaar water) en Se (plaats , vestiging). De rivier de Thames heeft dezelfde oorsprong. Al in 770 wordt hier de eerste parochie gesticht dus de plaats zelf is nog een stuk ouder.

We komen Temse binnenrijden en al direct lokt een fraaie toren ons naar het centrum. De toren blijkt te behoren tot het imposante gemeentehuis en direct er naast ligt de net zo fraaie Onze-Lieve-Vrouwe Kerk. We besluiten de auto te parkeren tussen beide fraaie gebouwen in en gaan op onderzoek uit. Alleen al een rondje rond deze gebouwen levert een hele serie fraaie plaatjes op. Behalve de twee genoemde gebouwen staan er tal van monumentale panden, waar onder ook een oude fraaie fabriek. We vallen van de ene verbazing in de andere. Langs het oude fabrieksgebouw komen we bij de Schelde zelf waar we nog een blik kunnen werpen op de Scheldebrug die met zijn 365 meter één van de langste bruggen in België is. 

Na zo'n anderhalf uur rondgelopen te hebben wordt het tijd om weer verder te gaan. De navigatie leidt ons weer helemaal binnendoor waar we fraaie plekjes en oude boerderijen passeren. We worden onder de Schelde gestuurd om dan via de Leien en de Noorderlaan richting Ekeren aan te sturen. Vandaar vindt onze Cube vanzelf de weg via Putte richting Beneeje in Hoogerheide waar ons een heerlijke pan mosselen staat te wachten. De dag was weer geslaagd, op naar morgen.