Lezing  'Rembrandts Huys, Amsterdam in 1656' op 15 oktober

 

Op dinsdag 15 oktober om 20.00 uur geeft drs. Menno Balm een lezing over zijn boek ‘Rembrandt Huys, Amsterdam in 1656’. De lezing vindt plaats in Het Markiezenhof en wordt gegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit.

 

Rembrandt Huys

Het boek 'Rembrandts Huys, Amsterdam in 1656' verscheen afgelopen voorjaar en werd gepresenteerd in Museum Het Rembrandthuis. Aansluitend vond twee maanden lang een expositie van tekeningen en schilderijen plaats uit het boek in dit museum.

In het boek 'Rembrandts Huys' wordt aan de hand van vele tekeningen en schilderijen een beeld geschetst van het dagelijks leven in de Gouden Eeuw in het algemeen en van Rembrandts leven en werk in het bijzonder.

Menno Balm (1982) legde het woonhuis van schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) in Amsterdam minutieus vast op basis van bronnenonderzoek en een uitgebreide boedelinventaris uit 1656, toen de schilder failliet werd verklaard en schuldeisers hun deel opeisten.

Menno Balm

De inventarislijst en Rembrandts woning vormde voor Menno Balm de inspiratiebron voor het rijk geïllustreerde boek.

Balm is kunsthistoricus en beeldend kunstenaar, hij werkte enkele jaren als  museumdocent in Museum Het Rembrandthuis en had zo de gelegenheid zich te verdiepen in de beschikbare informatie. Dankzij zijn vakmanschap als schilder en tekenaar heeft dit uiteindelijk geleid tot het bijzondere en informatieve boek.

Enkele reacties op 'Rembrandts huys':

'Balms uitgangspunt 'iets toevoegen aan wat er al was' is geslaagd!'(De Telegraaf)

'Juweel van een boek!' (Herenhuis Magazine)

'Het is alsof Google streetview je door de vertrekken van het huis van de schilder leidt' (Dagblad De Limburger)

'De realistische tekeningen en schilderijen brengen zijn huis en de stad waarin hij leefde op een heel eigen wijze tot leven. Voor elke bezoeker van Rembrandts huis en voor eenieder die meer wil weten over het dagelijks leven in de Gouden Eeuw schetst 'Rembrandts Huys' een prachtig beeld van deze bijzondere episode in de geschiedenis van Amsterdam' (Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam)

‘Aan de hand van talrijke mooie tekeningen maakt Balm een gedetailleerde rondgang door Rembrandts huis. In de toegankelijke, vlot geschreven teksten geeft hij informatie over Rembrandts leven en werk. Zo krijgt een breed (internationaal) publiek op een bijzondere manier een inzichtelijk beeld van Rembrandts leven, werk en leefwereld.’ (NBD Biblion)