Ravelijnlezing 2013

16 mei 2013 - Na een viertal geslaagde Ravelijnlezingen in  de afgelopen jaren, wordt ook dit jaar door de Stichting Ravelijnlezing  de vijfde Ravelijnlezing georganiseerd. Het thema van dit jaar is de  ‘Vlaamse Nederlandse Delta’  als sterk netwerk binnen Europa. 

De Ravelijnlezing is een interprovinciaal symposium dat gehouden wordt op 30 mei a.s in het voormalige vestingwerk Ravelijn op den Zoom aan de Korneel Slootmanslaan te Bergen op Zoom.  De achterliggende gedachte is het inspireren en verbinden van ondernemers, overheid en onderwijs.  De lezing is gericht op ontwikkelingen in de Vlaams Nederlandse Delta die wordt gevormd door de  provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen,  Antwerpen,  Zeeland,  Zuid-Holland en Noord-Brabant. 

De studenten van Zinc. Events & Leisure (onderdeel  van het Zoomvliet College) zijn op dit moment druk bezig met het voorbereiden zodat het dit jaar ook een succes zal worden. Voor de MBO studenten is dit een geweldig leerproject. De  Stichting Facilitair Bedrijf verleent de nodige ondersteuning. Ook de Lions Bergen op Zoom hebben zich ingespannen om de lezing te realiseren. Naast een aantal sponsoren maken  de netwerkstad Roosendaal-Bergen op Zoom, de Strategic Board Zuid west Nederland en de Provincie Brabant de lezing financieel mogelijk.

 

De Ravelijnlezing wordt georganiseerd in het Ravelijn te Bergen op Zoom. Een locatie met geschiedenis: het Ravelijn is een historische verdedigingswerk uit de 18e eeuw dat in het verleden  weerstand bood aan de Fransen en de Spanjaarden.  

De lezing mag zich verheugen in een groeiende belangstelling van belanghebbenden uit de hele Delta-zone.  Bedrijfsleven, overheden en onderwijs komen bijeen rond een imposant sprekersveld. Dit jaar zijn dat:

Han Polman-                    Commissaris van de Koning  in de Provincie Zeeland
Dhr. Polman is dagvoorzitter van de Ravelijnlezing en houdt een inleiding over zijn rol(len) in de ontwikkeling van de Deltazone.

Tini Hooymans-              Lid Vlaams Nederlandse toekomstdenktank geïnitieerd door de premiers Rutte en Peeters
Mevrouw Hooymans spreekt over de Vlaams Nederlandse toekomstcommissie. Deze commissie zal in opdracht van de minister- presidenten van Vlaanderen en Nederland medio dit jaar een advies uitbrengen over de ambitie om de Vlaams Nederlandse Delta als economische Eurregio te gaan ontwikkelen.      


Cathy Berx-                       Gouverneur provincie Antwerpen en voorzitter Vlaams Nederlandse Delta
Mevrouw  Berx spreekt vanuit haar bestuurlijke ervaring en maatschappelijke betrokkenheid over de kansrijke agenda in Vlaams-Nederlands perspectief gericht op de Europese agenda van de toekomst.

Chris Coeck-                      Ontwikkelingsexpert Havenbedrijf Antwerpen
De heer Coeck  spreekt over de (toekomstige) functie van de haven in Antwerpen voor de delta regio en vertelt over de ontwikkeling van de haven.

Daan van Doorn-            Voorzitter Strategic Board Zuid West Nederland             
Hij gaat in op het ontstaan en het belang van de Strategic Board om Zuidwest-Nederland als onderdeel van de Vlaams-Nederlandse Delta de komende jaren een economische boost te geven en nationaal en internationaal te profileren als topkennis regio.

 

Aansluitend Proefmei:

Gasten van de Ravelijnlezing wordt gewezen op de mogelijkheid om aansluitend aan het symposium de business en netwerkavond van het culinaire evenement ProefMei in het Markiezenhof te bezoeken. Kaarten hiervoor zijn te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Belangstellenden voor de Ravelijnlezing kunnen zich aanmelden tot 25 mei via de site www.ravelijnlezing.nl . Een gratis toegangsbewijs wordt dan per post verzonden. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

De bijeenkomst start om 15.00 uur. De lezing wordt afgesloten met een netwerkborrel tot 18.00 uur.

 

Voor de inhoudelijke informatie en achtergronden verwijzen we u graag naar de website www.ravelijnlezing.nl of naar de bijlagen.  U bent van harte uitgenodigd om verslag te komen doen. Voor meer informatie over de Ravelijnlezing kunt u contact opnemen met :

Gertjan Huismans

Domeinmanager Zinc. Events & Leisure,

06-14004870 of 0165-565040.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 


Bijlage 1

Vlaanderen en Nederland denken samen over toekomst

Persbericht | 16-03-2012

Vlaanderen en Nederland hebben met ingang van vandaag een denktank die komend jaar gaat nadenken over de gezamenlijke toekomst. Minister-president Rutte en zijn Vlaamse collega Peeters hebben vorig jaar zomer afgesproken deze groep te installeren.

In de groep zitten gezaghebbende vertegenwoordigers uit innovatieve sectoren en denktanks. Zij moeten over een jaar advies uitbrengen over terreinen waarop Nederland en Vlaanderen beter kunnen samenwerken ter bevordering van de gezamenlijke welvaart, met als horizon 2040.

De ministerraad heeft besloten drie personen te benoemen namens Nederland in de Nederlands-Vlaamse gemeenschappelijke toekomstdenkgroep. Het zijn:
• Ir. G.A.F. (Gerard) van Harten. Hij is CEO van DOW Benelux/Terneuzen en vicevoorzitter van de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie;
• Mw. dr. C.M. (Tini) Hooymans. Zij is lid van de Raad van Bestuur van TNO;
• Prof. dr. P.A.H. (Peter) van Lieshout. Hij is lid van de WRR en leidt het project 'Waar verdienen we over twintig jaar ons brood mee?'

De Vlaamse leden van de denkgroep zijn Dirk Boogmans, voorzitter van de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie; Wouter de Geest, voorzitter van de Vlaamse Industrieraad en CEO BASF; Josée Lemaitre, administrateur-generaal studiedienst Vlaamse regering en Bruno Tindemans, econoom en co-auteur van 'Toekomstdenkers - de kunst van het vooruitdenken'.

Bron: Rijksoverheid


 

Bijlage 2

Vlaams-Nederlandse Delta

De kracht van Europa is nergens beter zichtbaar dan in grensoverschrijdende regio’s – ‘Radicale innovatie gedijt niet in oude regimes, maar vraagt om vertrouwen’

door Wim van de Donk

Wie naar Europa kijkt, ziet crisis. Zeker na de rede van de Britse minister-president Cameron. Dichter bij huis verscheen in het Brabants Dagblad een artikel onder de titel ‘De grens over? Gedoe verzekerd!’ waarin professor Alfons van Marrewijk van de VU wordt geciteerd als het om de samenwerking tussen Belgen en Nederlanders gaat. De indruk zou kunnen ontstaan dat de vis zowel aan de kop, als aan de staart rot. Die indruk is fout; de kracht van Europa is nergens beter zichtbaar als in de regionale grensoverschrijdende samenwerking. Het is de kracht van de meso-economie die daar telt.

De Vlaams-Nederlandse Delta is daarvan een sprekend voorbeeld. Het is een voorbeeld dat de nu in Den Haag voorgenomen bestuurlijke ruilverkaveling ontmaskert als een vooral vanuit de natiestaat ingegeven oefening. Het is beter om in termen van sterke regio’s te denken. Die liggen aan de basis van het Europa van de kansen.

In de economie wordt gesproken over de macro-economie en de micro-economie. Macro, dat zijn de globale ontwikkelingen, de internationalisering en de gang van zaken in Europa. Micro, dan gaat het om de bedrijven, de inkomens en de gezinnen. Het lijkt dan of de micro-economische ontwikkelingen haast machteloos meedeinen op de soms woeste golven van het macro-economisch getij.

Dat laatste lijkt dan een oerkracht die niet te begrijpen of te temmen valt. Maar de eenzijdige en soms uitsluitende nadruk op deze niveaus miskennen het belang van vervlechting en verweving op een niveau waarop niet abstracte modellen of vooral een kwantitatieve boekhouding domineren.

Ik noem dat maar ‘meso-economie’. Dat is het niveau van de concrete regio waarin ondernemingen zijn ingebed in ook cultureel verankerde netwerken van onderling vertrouwen, in een regionale arbeidsmarkt die warme verbindingen onderhoudt met instellingen voor onderwijs en onderzoek. Dat is het niveau waarop de verbindingen in echte ontmoetingen gestalte krijgen. Laat dat nu net het niveau zijn waarop de economie van de toekomst echt kansen krijgt. Met name in grensgebieden tussen natiestaten is de vitaliteit van die netwerken zichtbaar.

Radicale innovatie gedijt niet in oude regimes, vraagt om een mensen-economie en onderling sociaal vertrouwen. En zoals altijd zitten in het echt nieuwe oude wijsheden. Zo beschouwd is de crisis van Europa er een van de nationale staten, niet van de regio’s. De Vlaams- Nederlandse Delta is een van die regio’s waar die meso-economie, die ook Brabant zo kenmerkt tot ontwikkeling komt. De Delta is het samenwerkingsverband van de provincies Antwerpen, Zeeland, Noord- Brabant, Oost- en West-Vlaanderen en Zuid-Holland en de havens van Rotterdam, Antwerpen, Zeeland, Gent, Zeebrugge en Moerdijk. Een samenwerkingsverband dat opereert op basis van kansen zien. Een verband ook dat goed ziet waar en wanneer samenwerking, en waar en wanneer concurrentie het algemene belang het beste dient.

 

De Vlaams-Nederlandse Delta is een bijzondere kans om in de wereldeconomie een blijvende rol te spelen. Maar dan moet daarin wel worden geïnvesteerd, met name in die dingen die nodig zijn om het gebied als geheel te versterken.

Daarvoor is het niet nodig dat gebied tot een bestuurlijke entiteit te versmelten. Door die tekentafeloefening verdwijnt namelijk veel van wat dat gebied zo bijzonder maakt – de Antwerpenaren, de Vlamingen, de Zeeuwen, de Brabanders, de Rotterdammers, ze zijn allemaal vreselijk trots op hun provincie of stad, op het vermogen hun toekomst vanuit eigen kracht vorm te geven. Dat besef draagt de Delta. We besturen er op basis van een filosofie die onze identiteiten respecteert, maar die ook ziet dat de echte resultaten soms alleen of veel beter kunnen worden gehaald door een gemeenschappelijke inzet. De allianties volgen de ambities, die worden vertaald in een heldere agenda. Het gaat om een flexibele en pragmatische vorm van samenwerking, ondersteund door de Benelux. Met rechtstreekse samenwerking over de in de praktijk van alledag vervagende Europese grenzen, zonder omwegen via Brussel of Den Haag.

Voor de verdere ontwikkeling van de Vlaams-Nederlandse Delta is het van groot belang dat de infrastructuur op zijn minst gelijke tred houdt met onze dromen en ambities. Juist dat geeft er een extra Europese dimensie aan. Ik doel dan bijvoorbeeld op de aanleg van de IJzeren Rijn en ook andere wezenlijke investeringen in de spoorinfrastructuur.

In het programma van de Europese Commissie wordt goed gezien dat het er de komende jaren niet alleen om gaat ons onderling verder te verbinden, maar vooral ook om Europa goed te verbinden met de wereldeconomie. De Vlaams- Nederlandse Delta is dus ook voor Europa zelf van wezenlijk belang.

De kracht van de Delta zal nog verder groeien als de Schelde-Rijn- verbinding wordt gerealiseerd. Daarmee wordt het noorden van Frankrijk ontsloten, komen ook de havens van Le Havre en Duinkerken in zicht. Voordat daarmee het spookbeeld van eindeloze asfaltvlaktes en containermuren opdoemt: centraal en cruciaal voor het ontwikkelen van de Delta is het garanderen van de kwaliteit van wonen en werken (we moeten ons goed bezinnen op de mate waarin de hier verrichte activiteiten ook daadwerkelijk waarde en duurzame werkgelegenheid generen), van de duurzame inrichting van de ruimte. Minstens zo belangrijk is die andere randvoorwaarde, een gezamenlijke aanpak van de arbeidsmarktproblemen.

De Vlaams-Nederlandse Delta is een inspirerend voorbeeld: strategische samenwerking door trotse provincies met een eeuwenoude identiteit. Een mooi en hoopgevend voorbeeld van grensoverschrijdende, nee, grensontkennende samenwerking.