Verdi’s laatste opera in De Maagd

Verdi wist met zijn laatste opera iedereen te verrassen. Nu, 200 jaar na zijn geboorte, kan Nederland genieten van het komische en poëtische Falstaff. Deze opera is gebaseerd op Shakespeare’s The Merry Wives of Windsor en King Henry IV. Falstaff wordt uitgevoerd door STIOP met internationale solisten, orkest en Nederlandse boventiteling. Op zondag 21 april aanvang 16:00 komt deze voorstelling naar De Maagd te Bergen op Zoom. Er zijn nog plaatsen vrij. Meer info op www.demaagd.nl.

 

Een dikke, oude, aan lager wal geraakte edelman denkt aan geld te komen door twee (getrouwde) vrouwen eenzelfde huwelijksaanzoek te doen. Nietsvermoedend wordt de domme Falstaff continu voor gek gezet.
De Italiaanse regisseur Matelda Cappelletti creëert een poëtische en sprookjesachtige versie van de beroemde opera. Een gezelschap van acteurs, muzikanten en acrobaten reist per huifkar van stad naar stad en voert het stuk Falstaff op. Als Falstaff zijn nep buik voor doet en de dirigent een teken geeft, kan de voorstelling beginnen...

Falstaff is de allerlaatste opera die Giuseppe Verdi maakte. Hij schreef er in totaal zesentwintig. Tijdens zijn leven was zijn werk erg geliefd en dat is het nog steeds. Het komische Falstaff is wat minder bekend dan de grote drama’s Aïda, Il Trovatore, Nabucco en La Traviata, maar doet in kwaliteit zeker niet onder. De Italiaanse regisseur Matelda Cappelletti creëert een poëtische en sprookjesachtige versie van de opera die uitgevoerd wordt met Italiaanse solisten en het koor en orkest van het Bulgaarse Varna.

 

Verdi
In 1824 begon Verdi aan een opleiding tot priester, maar al snel werd duidelijk dat muziek zijn ware roeping was. Hij besloot om onder Maestro Ferdinando Provesi muziek te studeren. Op zijn vijftiende was Verdi de beste pianist van de provincie. Tussen zijn dertiende en achttiende jaar schreef hij honderden marsen en symfonieën voor kerken en academies en een aantal concerten met pianovariaties. Op 17 november 1839 werd Verdi’s eerste opera, Rochester, opgevoerd en die werd redelijk succesvol ontvangen. Verdi kreeg de opdracht om een komische opera te schrijven dat de naam Un Giorno di Regno droeg. Deze opera werd een fiasco en hij besloot om nooit meer één noot te schrijven. Maanden later haalde de grote impresario van La Scala Bartolomeo Merelli Verdi over tot het schrijven van Nabucco. De uitvoering van deze opera in 1842 werd een enorm succes en vestigde de naam van Verdi voorgoed tussen die van andere componisten. 

Voorbespreking door Corien Pull

Bij deze voorstelling is een voorbespreking inleiding, om 15:00 in de Kapitelenzaal van De Maagd. Deze wordt gedaan door musicologe Corien Pull, die al heel wat opera’s heeft ingeleid met haar boeiende verhalen over het werk, de componist en de tijd waarin die leefde.

Meer info over de voorstelling en de kaartverkoop op www.demaagd.nl