Een weekend barstensvol cultuur en historie in Bergen op Zoom

Verenigingen, organisaties, vrijwilligers en de gemeente Bergen op Zoom leggen momenteel de laatste hand aan de organisatie van het tweede weekend van september. Dit weekend is dé gelegenheid om te beleven hoe bijzonder het is wanneer historie en cultuur elkaar ontmoeten. Vestingstedendagen, Kunsten in de Monumenten en Openluchtspektakel Diederick, alles in één weekend in het kader van 800 jaar stad. De monumentale panden, de smalle straatjes en de oude pleintjes van Bergen op Zoom vormen hiervoor een uniek decor.

Kunsten in de Monumenten

Op 8 en 9 september is er in de vele monumenten van de gemeente Bergen op Zoom van alles te beleven.

Onder de naam Kunsten in de Monumenten vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassend evenement dat jong en oud aanspreekt. Het landelijke thema voor 2012 is Groen van Toen en dit levert verrassende combinaties op.

Bergen op Zoom en de kern Halsteren tellen meer dan 800 fraai gerestaureerde monumenten die, ondanks het turbulente verleden van de stad, nog fier overeind staan. Zij vertellen het verhaal van een rijk en bewogen historie. Tijdens Kunsten in de Monumenten kan iedereen gratis een kijkje nemen in de fraai gerestaureerde panden en zich onderdompelen in de historische ambiance. Bezoekers zijn zelfs bij veel particuliere monumentale woningen welkom. In en om die monumenten is veel te zien en te beleven.

De meest uiteenlopende kunstvormen brengen het prachtige Bergse erfgoed tot leven. Zo presenteren o.a. cultuurhistorische verenigingen, koren, harmonieën, en kunstenaars gezamenlijk een levendig programma vol cultuur en vermaak dat jong en oud aanspreekt.  Ook zijn er bijzondere (foto)-exposities, demonstraties en interactieve kunstvormen. Werkelijk iedereen kan zijn hart ophalen in dit weekend, waarbij de stad bijna uit haar historische voegen barst van de culturele activiteiten in het kader van Kunsten in de Monumenten. De activiteiten, exposities en optredens zijn gratis toegankelijk. Het programma met route is te vinden www.kunstenindemonumenten.nl

Vestingstedendagen

De Vereniging Nederlandse Vestingsteden presenteert zich met een jaarlijks terugkerend, spectaculair evenement in een historische setting. Het trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers naar een van de aangesloten

vestingsteden. Omdat Bergen op Zoom 800 jaar bestaat vinden op 8 en 9 september 2012 hier de Vestingstedendagen plaats.

Dit weekend brengen re-enactmentgroepen, verenigingen en theatergroepen het soldatenleven door de eeuwen heen in een groots internationaal re-enactmentspektakel ‘BOZ1588’. Samen met vele vertegenwoordigers uit de andere vestingsteden maken de inwoners van Bergen op Zoom er een geweldig historisch spektakel van. Kanonniers, schutterijen, ambachtslieden, troubadours en gildes geven de stad een weekend lang een ander uiterlijk. Bezoekers wanen zich in een historische vesting en kunnen getuige zijn van een groots internationaal aanvals- en verdedigingspel. Op diverse locaties in het centrum worden demonstraties gegeven en ambachtslieden laten zien hoe vroeger werd gewerkt en geleefd. Muzikanten brengen hun liederen uit vroeger tijden ten gehore. Het complete programma staat op www.vestingstedendagen.nl

Diederick, het Kind van de Rekening

Op 8 en 9 september brengen honderden medewerkers van De Zoomerspelen het indrukwekkende openluchtspektakel ‘Diederick, het Kind van de Rekening’ op de planken. Schitterende historische kostuums, indrukwekkende massascènes en bloedstollende duels vinden plaats in stadspaleis Het Markiezenhof. Het is een uniek openluchttheater waarin spanning, drama, zang, dans en theatrale effecten zijn verenigd.

‘Diederick, het Kind van de Rekening’ speelt zich af in 1747, als Bergen op Zoom  na een wekenlang beleg in handen is gevallen van Franse troepen. Diederick belandt in een weeshuis en houdt het hoofd te nauwer nood boven water dankzij Josina, die zich het lot van Diederick aantrekt. Een onverwachte ontknoping houdt de toeschouwer tot de laatste minuut van de productie geboeid.

Kaarten voor het spektakel zijn te koop via dezoomerspelen.nl, aan de balie van VVV Brabantse Wal en op de locatie voor aanvang. Zie ook www.dezoomerspelen.nl

Meer informatie

Met uitzondering van Diederick en de maquette Bergen op Zoom 1751 zijn alle activiteiten gratis bij te wonen.

Alle informatie over de activiteiten staat op www.800jaarstad.nl . Kunsten in de Monumenten is ook te volgen op Twitter @kunstenmonument.

Het programma is o.a. af te halen bij VVV Brabantse Wal, bibliotheek/Uitpunt, Markiezenhof, CKB De Maagd en Stadskantoor. Op 8 en 9 september wordt een Infostand op de Grote Markt ingericht waar medewerkers van VVV Brabantse Wal bezoekers informeren.