Een heuse aardappel als nieuwste aanwinst voor proefmei en toevoeging voor de 3 Bergse A’s. De organisatie van het inmiddel vermaarde evenement belooft ons het nodige vuurwerk. Dus kijken we reikhalzend uit naar het weekend van 7 tot en met 10 juni wanneer de Bergse binnenstad weer in een culinair paradijs verandert. Tijd om eens nader op onderzoek te gaan.

Dennis van Tilborg was er bij toen Proefmei zijn geboorte kende. Hij is dan ook de uitgelezen persoon om eens wat dieper op het gebeuren in te gaan. Ik vond de aardappel uit Tholen al een verrassing, maar Dennis kent nog wel een paar verrassingen:” Uiteraard het optrede van de Kapel van de koninklijke luchtmacht het allereerste fritenbak contest van dewereld met in de jury prominente Vlamingen en Nederlanders”.  Dat brengt me direct op de vraag waar hij en z’n companen als organisatie nu trots op zijn als ze zo eens terugkijken, en waar ze hun doelen voor de komende jaren leggen. Het antwoord laat niet lang op zich wachten:” Op de samenwerkingen die zijn ontstaan. Dat is de kracht van ProefMei. Doel voor de toekomst is onze organisatie te verstevigen. Het evenement is te groot om het zo te kunnen blijven doen. Als we daar niet in investeren dan gaat ons dat draagvlak kosten en dat kan natuurlijk niet. We willen veel maar kunnen niet alles. ProefMei heeft nog heel veel potentie. De komende jaren gaan we bijvoorbeeld verder insteken op het thema innovatie en duurzaamheid. Op die manier hopen we verder bij te kunnen dragen aan het bouwen van bruggen wat een economisch effect kan hebben en het innovatieve karakter van de Brabantse Wal binnen de Delta verder versterkt. De euro moet langer in de regio blijven”. Zo kom je trouwens ook op de grootste verbazing die ze de afgelopen jaren zagen groeien. Dennis legt uit dat natuurlijk de betrokkenheid van mensen en de regio’s Brabant en Zeeland altijd wel de doelstelling was maar dat ze nooit konden bevroeden dat deze betrokkenheid en de aantrekkingskracht uit die regio’s zo groot zou worden. Het wordt tijd eens te vragen wat we absoluut niet mogen missen:” De exclusieve gerechten die door de deelnemers voor het publiek vanaf vrijdag 17:00 uur gepresenteerd gaan worden door de deelnemende chef-koks en restaurants uit de Brabantse Wal regio. Zonder de restaurants geen ProefMei. Het Markiezenhof is het hart van het festival. Daarnaast een sterk programma op de Grote Markt met o.a. het ProefMei Nu Diner en de Brunch op zondag. Verder zijn er dit jaar ook bustouren over de Brabantse Wal en kan men een rondleiding aansluitend krijgen in het Markiezenhof, het museum dan”.

Als organisatie hebben de mannen en vrouwen het maar druk. Dan past toch wel de vraag waar Dennis nu zelf het meeste van geniet. Hij is daar erg duidelijk in: “Ik geniet het van de mensen met wie we dit allemaal doen. Dat en de korte nachtrust”. Het is duidelijk dat het virus van Proefmei in de samenwerking schuilt.

 Voor een terugblik op vorig jaar....