Als de Maria Ommegang op zondag 24 juni voor de 68e keer door de straten van de binnenstad trekt is daar een stoet waarbij ruim 700 deelnemers fragmenten uit het oude en het nieuwe testament laten herleven. Intussen  zijn er ook historische groepen uit het  Bergen op Zoomse verleden aan  toegevoegd. Iedereen in prachtige kostuums, soms zijn de deelnemers ook geschminkt.

Horloges en ringen uit, geen gympen, liefst geen bril en zeker geen zonnebril.  Zomaar een paar zaken die men als instructie meekrijgt waar het om de aankleding gaat en daarmee over de sfeer die de lopers in deze stoet liefst uitdragen. Het overgrote deel van de kostuums is eigendom van de Maria Ommegang zelf. Natuurlijk is het zo dat er in de loop der jaren wel eens wat kapot gaat of dat er iets versteld of vernieuwd moet worden. Achter de schermen is een clubje dames iedere maandag van het jaar, behalve in de vakanties, in de weer met die kleding.

Vernieuwing

Zo zijn de laatste jaren 30 kostuums van de Angelusgroep (volwassen dames) compleet vernieuwd. Dat geldt ook voor de kleding van de Miriam-groep, waar zo’n 20 jongedames aan meedoen. Ook is kleding van de Wedervindinggroep en de Jodengroep onder handen genomen.

Nieuw vanaf vorig jaar zijn de Filistijnen, (soldaatjes, kinderen) die bij David en de reus Goliath lopen. Deze groep is flink uitgebreid dus ook waren er zoveel meer pakken te maken. Dan zijn er ook nog de kleine kinderen van de muizengroep die bij Sint Gertrudis lopen. Ook daarmee werd de creativiteit van de kledingdames op de proef gesteld. Daar zijn dit jaar weer kostuums voor bijgemaakt.

De kledingdames

En als de dames dan dachten dat ze bijna klaar waren begint in april het repetitieseizoen. Iedere woensdag wordt dan bij het Klein Arsenaal geoefend en komt men tot de ontdekking dat jurken of pakken niet meer passen, dat er een zoom uit is, dat er andere mensen een rol gekregen hebben en in het pak van de voorganger niet passen, dat er hoofddeksels bij moeten komen, dat er drukkers verzet of bij moeten, enzovoorts. De kledingdames kunnen zo volop door tot aan de bewuste zondag van de Maria Ommegang.

Mariete van den Bulck, Lisette de Wit, Rachella van Beveren, Tonnie Booij, Myriam Edelijn, Paulien Ditmer, Ine Segers en Carin Stumpel zijn de dames die de laatste jaren met naald en draad aan de gang zijn. Dat gebeurt in het Klein Arsenaal, waar de meeste kleding van de Maria Ommegang zich bevindt.

En als die achter de rug is, kunnen ze gewoon weer verder, want er is dan altijd wel weer wat afgescheurd, niet meer bruikbaar, toch niet lekker passend, noem maar op. Geen punt voor het werk van dit groepje dames waarvan alleen het resultaat zichtbaar op straat komt.  Hopelijk gaan ze nog lange tijd zo door.

Voor een terugblik op vorig jaar,  geniet even mee.....