Het is dan toch gelukt! De replica van de Franse maquette van Bergen op Zoom uit 1751 komt naar Bergen op Zoom. In het kader van 800 jaar stad haalt de gemeente de maquette, in beheer van het Museé des Plans Reliefs in Parijs, naar de stad om tentoon te stellen. De maquette is van 1 juli tot en met 31 oktober te bezichtigen in het koetshuis van Het Markiezenhof.

 

De originele, 65 m² grote maquette was begin dit jaar te zien op een gelegenheidstentoonstelling in het Franse museum Grand Palais, waarbij deze de enige maquette van een Nederlandse stad was. De maquette is gemaakt rondom de belegering van Bergen op Zoom in 1747. De Fransen wisten toen na hevige gevechten Bergen op Zoom in te nemen. De Fransen gebruikten bij de belegering van steden met vestingwerken altijd een eigen tactiek. De in te nemen stad werd op schaal nagemaakt zodat aan de militairen goed uit te leggen was hoe de structuur van de stad in elkaar zat en hoe het plan van belegering vormgegeven zou worden.

 

Bergen op Zoom ziet met het tentoonstellen van de maquette een mooie kans om de stad, in het jaar dat het 800-jarig bestaan wordt gevierd, ook internationaal op de kaart te zetten. Het is de bedoeling dat de expositie wordt verbonden aan het openluchtspektakel Diederick in Het Markiezenhof, dat zich in die periode van het beleg van Bergen op Zoom afspeelt, aan de collectie over de geschiedenis van vestingsteden in Het Markiezenhof en de Vestingstedendagen. Zo kunnen bezoekers van Diederick bijvoorbeeld ook gratis de maquette bezichtigen. Verder worden de mogelijkheden bekeken onder meer voor het organiseren van een congres rondom waterhuishouding en/of urban planning en het betrekken van basis- en middelbaar onderwijs door middel van  educatieve projecten.