Op maandag 28 mei a.s. (2e Pinksterdag) trekken de 275 teams aan de 21e Roparun tussen 03.45 uur en 13.30 uur door de gemeente Bergen op Zoom (Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat).

De Roparun is de langste non-stop estafette met een lengte van 513 kilometer van Parijs naar Rotterdam de langste ter wereld en de gelden die worden bijeen gebracht worden besteed aan mensen die de afschuwelijke boodschap hebben gekregen dat zij kanker hebben. Dat alles onder het motto: “Trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Natuurlijk staan de leden en de vrijwilligers van de Vereniging Roparun doorkomst Bergen op Zoom en de vele enthousiaste bewoners langs/aan de route al vanaf 03.45 uur klaar om de lopers en fietsers met hun begeleiders aan te moedigen en vanaf  06.00 uur (voorwaarde gemeente Bergen op Zoom) zullen talloze muziekgezelschappen, dj’s, koren de deelnemers muzikaal en vocaal ondersteunen.

De route op het grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom is 15 kilometer lang en zal één geel (menselijk) lint vormen. Geel is immers de kleur van de hoop.

Omdat de stad Bergen op Zoom 800 jaar stadsrechten heeft en wordt gevierd betekent dit ook dat er iets extra´s valt te beleven. Zo zal de route langs de voornaamste monumenten van Bergen op Zoom komen zoals het Stadhuis, Gevangenpoort en het Stadspaleis Het Markiezenhof.

De gemeente Bergen op Zoom heeft in dit kader vlaggetjes beschikbaar gesteld en langs de gehele route zullen de toeschouwers de teams uitzwaaien onder het motto: "Wij vlaggen ze er doorheen, jij ook ?".

Naast activiteiten ten behoeve van de deelnemers zijn er langs de route ook activiteiten door de toeschouwers, zoals een ontbijt.

Zoals ieder jaar blijft het voor de teams mogelijk om aan de Boulevard te ontstappen op de laatste officiële rustplaats (een frisse duik in het zwembad De Schelp of te douchen en slapen in sporthal De Boulevard)Teams worden daar ook in de gelegenheid gesteld om afval op een correcte wijze af te voeren en te deponeren in de daarvoor bestemde containers van Saver.

Het feest voor de deelnemers begint in Bergen op Zoom bij buurtschap d´Ouwe Tol bij de Heimolen, waar muziek is en de verzamelplaats van het team Saska.

Via de Antwerpsestraatweg, waar ter hoogte van Van Poppelen een ontbijt is, een discotheek en ZuidWest FM een live-radiouitzending verzorgt.

Via de Laan van Borgvliet gaan de deelnemende teams over de dit jaar nog meer geel versierde Bergse Plaat. In tegenstelling tot voorgaande jaren gaat de Roparun niet meer via het Stadspark Kijk in de Pot, maar via de Gertrudisboulevard naar de Zuidsingel. De bewoners en omwonenfen van deze straat zorgen er voor dat de straat een en al geel is, een ontbijt, volop muziek en een speaker.

Zodra de teams de Antwerpsestraat indraaien horen ze al het koor van Tante Door zingen. Ook hier kunnen de bezoekers genieten van een ontbijt.

In de Bosstraat bij café’s De Saeck en De Kroon volop live muziek door verschillende bandjes.

Op de Grote Markt worden de teams ondergedompeld in een warm bad, want hier spelen De Zeekrale, De Bergse Leut Brigade en Bergs Brouwsel de sterren van de hemel, houdt Mister Roparunspeaker Rieny Hagenaars voor alle teams een persoonlijk welkomswoordje, en houdt Hospice De Markies een bijzondere activiteit.Het team Veertien in ´t uur heeft hier de verzamelplaats,

Na de Fortuinstraat gaan de deelnemers dit jaar via de Lievevrouwestraat – onder de Gevangenpoort door – via de Westersingel naar de Moeregrebstraat.

Op het Beursplein aangekomen staan bij café de Markies het Looporkest de Leutige Krabben, de Lamsorgen uit Nieuw-Vossemeer en Effe wa d´anders klaar om de teams spelend aan te moedigen.

Via de Steenbergsestraat en de Burg.Stulemeijerlaan (extra geel versierd) komen de teams in de Halsterseweg, traditioneel helemaal geel versierd, waar tal van activiteiten plaatsvinden, zoals een discotheek, Roparunkunst tentoongesteld  bij galerie "Kunstgigant" , verzamelplaatsen van de teams P3transfer uit Etten-Leur, Haste4Live en Tino, optreden van de koren Snot _ Kwiel en Nopbody Knows, ontbijtjes enz..

Het scherm wordt omgedoopt tot Gele Herdenkingsmuur, waarop namen staan vermeld van overleden teamgenoten, familieden e.d.

Na de "Zonnebloemen-route" arriveren de teams de Dorpsstraat in Halsteren, waar op het Burg.Mastboomplein het koor De Beekzangers optreedt.

Bij café Tivoli spelen de Tivoliband, ´t Kliekske, zingen de Valkuiltjes, is DJ Riva aanwezig en treedt Jeroen Lint op speaker.

Bij het Oude Raadhuis verzorgt SDW Colweghe een ontbijt en daar is tevens de verzamelplaats voor team Altijd Eentje Te Veel.

De bewoners en ondernemers van de Burg.Elkhuizenlaan staan weer borg voor tal van  (kinder)activiteiten en speelt daar de Centrum Kapel.. Hier wordt het team Brabantse Wal warm onthaald.

Verderop in deze straat is de verzamelplaats van het Runningteam Tholen met muziek.

In Lepelstraat aangekomen verzorgt op de hoek Erasmusweg-Vagevuur de harmonie St. Antonius een optreden.

In de Zoekweg natuurlijk weer volop muziek en bijzondere versiering.

Bij de Stiereweg verlaten de teams onder muziale tonen het parcours richting Steenbergen.


De Vereniging Roparun doorkomst Bergen op Zoom nodigt iedereen uit om naar de doorkomst te komen kijken, het is zeker meer dan de moeite waard.

De organisatie is nog op zoek naar enkele bandjes (contactpersoon Rieny Hagenaars – 243390)  en naar Verkeersregelaars (contactpersoon John Verkaart – 06-52348175)


Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en bewoners langs de route gaat Bergen op Zoom zeker weer een serieuze gooi doen naar de titel Roparunnerstad 2012.

Om Bergen op Zoom kun je echt niet omheen !


www.roparunbergenopzoom.nl

even een terugblik naar vorig jaar dan???