CKB De Maagd belooft ons wat met het nieuwe programma. Het ziet er werkelijk heel aanlokkelijk uit. Als ik me meld aan de Potterstraat 25 staart me een groot bord aan: ‘Artiesteningang’. Ans Goorden (PR) nodigde me uit om over het programma van het komende seizoen te praten. Ook Erik de Rooij (theaterprogrammering) en Cees Meijer (directie) schuiven aan. Ik ben heel nieuwsgierig.

Ik krijg een brochure overhandigd en ook heeft Ans voor mij een aantal feiten op papier verzameld. Er zijn onmiddellijk twee zaken duidelijk: Eric heeft weer voor een bijzondere programmering gezorgd, en de mensen met wie ik praat zijn bijzonder gedreven als het gaat om ‘onze’ Maagd. “Het theater is voor iedereen”, is een uitspraak van Cees. En dat merk je als je naar het programma kijkt, want het is heel breed opgezet. De tijd dat theater voor chique mensen was die naar zwaarmoedige operavoorstellingen kwamen kijken is al lang voorbij. Ans lacht eens, “Er komen mensen in het pak, maar evenzo in spijkerbroek hoor”. En met namen als Bil Wyman (Rolling Stones) en Ellen ten Damme trek je natuurlijk ander publiek dan iemand als Tineke Schouten. Operettemusicals als Sisi worden afgewisseld met familiemusicals zoals Annie. En ook zie ik dat er weer een nieuwe show is van de Peking Acrobats. De liefhebber van dans, muziek, theater, comedy, acrobatie en nog veel meer, moet echt een kijkje nemen op de website www.demaagd.nl om te zien wat voor zijn/haar gading is. Nadrukkelijk wordt gekeken wat het publiek wil. Daartoe wil de Maagd ook in gesprek met haar klanten, de boodschap is dan ook ‘Wat willen jullie’. Om dit gestalte te geven werkt men aan zogenaamde klantenpanels. “De maatschappij verandert constant. En willen wij mee, dan moeten we ons dus ook afvragen wat de klant van ons verlangt”. Aldus Cees. Maar Theater De Maagd gaat verder. De volledige naam is CKB De Maagd, want naast het theater biedt men ook een Centrum voor Kunsten. Binnen dat centrum vind je opleidingen in allerlei soorten en maten. CKB De Maagd streeft er naar om de leermomenten door te trekken tot in een ervaring in het theater. Dat kan zijn door dat je als koor meezingt met Danny de Munk, of dat je een heuse workshop krijgt van Cesar Zuijderwijk. Het betreden van de bühne van de Maagd moet voor elke leerling een enorme ervaring zijn, en een prachtige aanvulling op hun theorielessen. "Leren is tenslotte ook zien", besluit Cees.

Zo levert men ook bewust een bijdrage aan de opvoeding op cultuurgebied. ‘Cultuur zit in ’t Bergs hart’ is een uitspraak van de gemeente, die dit vervolgens ook helemaal wil waarmaken. De liefhebbers kunnen weer smullen dit seizoen.

Grote namen hebben we al terug gezien in ons Bergse theater. En ze komen ook graag terug vanwege dat vertrouwde en gezellige gevoel. De Maagd heeft een magische uitstraling en dat doet niet alleen wat met het publiek maar zeker ook met de artiesten die er komen. Wat moet het geweldig zijn voor jeugdige talenten om hier voor de eerste keer ‘hun’ moment te mogen meemaken. Maar wat dacht je er van dat artiesten als Guido Weijers speciaal in onze eigenste Theater De Maagd de live opnamen voor hun DVD komen maken? De ambiance om je midden tussen je publiek te wanen komt blijkbaar bijzonder op de artiesten over. De ogen van Ans glinsteren als ze herinneringen terug haalt van artiesten die nog een toegift gaven, zittend op de rand van het podium, de benen bungelend, en intens genietend van de band tussen artiest en publiek. Het zijn van die speciale momenten die een avond helemaal 'af' maken. De middag spoedt zich voort omdat er nog zoveel meer te vertellen is. Je hoeft niet meer maanden van tevoren de kaartjes te bestellen. Als je iets van je gading ziet, reserveer dan via de site of neem even contact op. Maar het leukste is misschien wel om even langs te lopen. Kun je gelijk de folder van het nieuwe programma mee nemen. De Maagd werkt aan de toekomst en we kunnen nog heel wat verwachten. En zo hoort het, want De Maagd is van ons allemaal.