De tweede Brabantse Erfgoed Biënnale (BEB) is officieel van start gegaan. Na een succesvolle eerste editie, die in 2010 en 2011 in het teken stond van industrieel erfgoed, is nu de tweede BEB begonnen: Buiten zit van binnen, met volop aandacht voor het cultuurhistorische landschap van Brabant. Rood en groen

De kick-off van de tweede Brabantse Erfgoed Biënnale vond op donderdag 19 april zeer toepasselijk plaats in kasteel Heeswijk, één van de vier topmonumenten die door de provincie zijn aangewezen.Daarnaast is het een uitstekend voorbeeld van hoe stenen en landschap, ‘rood en groen’ geen tegenpolen hoeven te zijn, maar elkaar juist kunnen versterken. De betrokkenheid van de provincie bleek duidelijk tijdens het officiële startsein van de BEB Cultuurhistorisch Landschap 2012-2013, middels een toespraak van de gedeputeerde voor Cultuur, Brigite van Haaften-Harkema. Naast haar waren ook de gepassioneerde en soms prikkelende woorden te horen van René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, en Eric Luiten, deeltijdhoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, die de toehoorders op een onconventionele wijze naar hun ‘rode en groene’ erfgoed lieten kijken. Erfgoed Brabant organiseerde deze drukbezochte dag en directeur Patrick Timmermans trad op als gastheer. Ter afsluiting van het plenaire gedeelte werd door hem het stralende logo van deze tweede BEB onthuld.

Inspireren en verbinden
Na de enthousiaste woorden van de vier sprekers was het tijd om te wandelen en
ontmoeten. Stichting Kasteel Heeswijk was zo gastvrij om haar bezoekers vrij rond te laten snuffelen in het kasteel, het museum en het omringende landschap. Daar waren bovendien op strategische plaatsen presentaties ingericht van allerlei initiatieven die de komende tijd gaan plaatsvinden op het gebied van het cultuurhistorische landschap. De bezoekers konden zo op een informele wijze nieuwe ideeën opdoen en ervaringen uitwisselen. Geheel in lijn met de opzet van de Brabantse Erfgoed Biënnale: inspireren en verbinden. Al met al een succesvolle start van deze tweede BEB.


Fotograaf: Judith Adriaansen