Goed beheer en behoud is een voorwaarde voor het voortbestaan van oorlogsmonumenten. Door goed beheer en behoud blijven monumenten ook in de toekomst ‘leven’ en ‘beleefd’. Daarom organiseren het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Noord-Brabant en Erfgoed Brabant een wedstrijd. Welk monument komt er als het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ oorlogsmonument in de provincie Noord-Brabant uit de bus? Op 5 mei 2012 wordt de winnaar bekendgemaakt.
De provincie Noord-Brabant telt een kleine 450 oorlogsmonumenten die zijn opgenomen in een landelijke database. Het zijn plekken van herinnering, plekken waar je kunt stilstaan bij de ingrijpende gebeurtenissen in onze geschiedenis. Deze oorlogsmonumenten worden beheerd door gemeenten, lokale herdenkingscomités, heemkundekringen, parochies of buurtverenigingen.
Beheer is echter niet in alle gevallen hetzelfde als behoud. Er zijn ook oorlogsmonumenten die een kwijnend bestaan leiden. Ze dreigen in de vergetelheid te raken en daarmee ook de herinneringen die aan deze stenen kleven.
Fakkel van de Vrijheid-prijs
In 2009 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei de Beleidshandreiking Oorlogsmonumenten verstrekt aan alle gemeenten. Met de handreiking wil het comité gemeenten en monumentenbeheerders aanzetten tot het opstellen van beleid voor oorlogsmonumenten en het uitvoeren daarvan. Om dit onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen organiseren de provincie Noord-Brabant, Erfgoed Brabant en het Nationaal Comité 4 en 5 mei de wedstrijd ‘Beheer, behoud en beleving van oorlogsmonumenten’. Alle gemeenten, organisatoren van herdenkingen en vieringen, heemkundekringen en
andere betrokken organisaties worden opgeroepen deel te nemen aan deze wedstrijd.
Partijen die op een korte, krachtige en overtuigende manier kunnen aangeven waarom hun monument het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ monument is, dingen mee naar de eervolle Fakkel van de Vrijheid-prijs (een kunstobject en een stimuleringsbijdrage).
Levende plek
De winnaar van deze wedstrijd is die beherende instantie of gemeente die er het best in slaagt of is geslaagd om een oorlogsmonument een levende plek in de samenleving van nu te geven. De prijs gaat naar een partij die al jarenlang op verrassende en eigentijdse wijze een oorlogsmonument levend houdt voor de mensen van nu en daarmee ook het verhaal van toen blijft vertellen. Denk bijvoorbeeld aan een schildje met een QR-code, waardoor je op locatie het verhaal van dat monument op je smartphone te horen krijgt. Of een toneelvoorstelling bij het oorlogsmonument. Een basisschool die jaarlijks een educatieproject rondom het oorlogsmonument heeft, etcetera. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten en kransleggingen.
Jury
Voor de prijs komen in aanmerking alle oorlogsmonumenten in Noord-Brabant die herinneren aan de diverse aspecten van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Een deskundige jury onder voorzitterschap van gedeputeerde voor cultuur Brigite van Haaften kiest uit de binnengekomen aanmeldingen de winnaar. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 5 mei in de Koninklijke Militaire Academie te Breda.
Aanmelden
Aanmelden kan nog tot 6 april via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wedstrijdvoorwaarden en overige informatie is te vinden op:www.erfgoedbrabant.nl/oorlogsmonument
Wedstrijd beheer, behoud en beleving van oorlogsmonumenten in Noord-Brabant
- Details