Menig kijker pinkt een traantje weg

“Kippenvel! Hier en daar een traantje moeten laten”

“Sprekende verhalen, alsof je mee aan de keukentafel zit”

“Jullie maken mensen gelukkig, deze fílm maakt mensen gelukkig”

 

Documentaire “De Scheldeflat” ontroert bij première

Na meer dan 50 jaar verdwijnt De Scheldeflat uit Fort-Zeekant. Maar wat blijft, zijn de herinneringen aan dit bijzondere gebouw. Vrijdag 15 december ging de afscheidsdocumentaire “De Scheldeflat” in première. Het resultaat is een aangrijpende film van bijna 35 minuten boordevol persoonlijke verhalen, foto’s, historie en zoveel meer.

Hoofdrolspelers

Aan de documentaire werkten verschillende ‘hoofdrolspelers’ uit de historie van De Scheldeflat mee. Zoals oud-bewoonster Meis Suijkerbuijk-Tacx, die eigenlijk “nog te jong was om in die ballentent te zitten.” En oud-medewerkers Liesbeth Rijken en Ellie Schnabel, de drijvende krachten in de “meer dan gezonde sfeer van De Scheldeflat.” Daar weten ook Marijn en Elselien Withagen, wiens ouders in De Scheldeflat woonden, uitgebreid over te vertellen. “Ons vader zei: ‘ik ga niet achter de tralies zitten’. Want zo noemde hij die groene balkonhekken. Nou hij zat er nog geen 2 weken of hij wilde er nooit meer weg.”

Ook andere betrokkenen vertellen over hun tijd in De Scheldeflat. Jack Vanwesenbeeck beheerde enkele jaren de servicewinkel in de flat. Stadsarcheoloog Marco Vermunt is niet alleen betrokken bij de archeologische opgravingen van afgelopen zomer, hij kende De Scheldeflat vooral vanwege zijn oma die er vanaf 1973 is komen wonen. En gebiedsbeheerder Frank Ernest van Stadlander vertelt over de roerige periode nadat De Scheldeflat zijn functie als serviceflat verloor. Frits Leenders - zoon van Gerrit Leenders, voorzitter van de bewonerscommissie – praat als voice-over de herinneringen en historie aan elkaar.

Online première

De documentaire “De Scheldeflat” gaat online op zondag 24 november om 18.00 uur in première. Ga naar het youtube kanaal van Stadlander en vink aan dat u melding wilt ontvangen als de film online staat. “De Scheldeflat” is geproduceerd door iVision in opdracht van woningcorporatie Stadlander.

Of klik direct op de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=X8iKitCh4-g