BC de krabbekweekers gaat interactief Door Quirine van Mourik
Bergen op Zoom – Op het Contergat is het een drukte van jewelste. Alle bouwclubs werken met man en macht aan hun wagens voor de optocht. In sommige bouwkotten kun je nauwelijks nog van de ene naar de andere kant lopen, zo vol staat het met wagenonderdelen, steigers en bakken vol klei en lijm. Het kot van de Krabbekweekers heerst, op een schallende radio na, een haast serene rust. Er is overduidelijk nog veel werk te doen, maar alles is aan kant, er is een ruim looppad naast de wagen en hier en daar is een clublid rustig aan het werk. Zodra ik mezelf voorstel, wordt ik van harte welkom geheten en vlot naar mijn afspraak begeleid. Erik Smits is net als zijn clubgenoot de vriendelijkheid zelve en biedt me onmiddellijk koffie aan, die ik beleefd weiger. Hij begint te vertellen over de club en het thema van de wagen van dit jaar. De club werd in 1970 door Ferd Quik opgericht en er zijn nog veel mensen van het eerste uur in de club. Dat komt waarschijnlijk doordat vaak de hele familie betrokken is. ‘Mijn vader, moeder en broertje zijn ook lid.’ Zegt Erik. ‘Dat is de kracht van de club. Je bent samen met familie en vrienden in een warme gezellige sfeer. Naast het bouwen, gaan we ook samen stappen, komen bij elkaar op verjaardagen en helpen elkaar bij verbouwingen. Ook gaan we elk jaar met Pinksteren een weekend weg.’ De deur gaat open en er stroomt een flinke groep bouwers binnen. Waren die net allemaal beneden aan het werk? In het rumoer gaan er een paar verstoorde blikken naar Erik. De dame heeft geen koffie. Of ik liever thee wil? Komt van verschillende kanten. Eh, nee vertel maar over de wagen…
Berrege Dicht
Eerst moet ik toch wel vermelden dat er hier ‘voor de leut’ gebouwd wordt. Erik sluit hier op aan. ‘We doen dit voor de lol, het is hobby nummer één. Dat moet ook wel, anders ben je hier niet drie, vier avonden in de week en ook nog de hele zaterdag om een beetje in de vuiligheid in zo’n bouwkot te bouwen. We doen dit voor de vastenavend, voor de optocht. We zijn trots dat we hieraan mee kunnen werken. In augustus zit iedereen al met zijn kop in de klei. De laatste jaren zijn de Krabbekweekers redelijk succesvol in de A-klasse, veel eerste prijzen. We zitten nu echt op een hoogtepunt qua opkomst en resultaat. Toch is winnen niet zo belangrijk. Het uitrijden van de tocht geeft genoeg voldoening en de waardering van het publiek is belangrijker dan de mening van de jury.’ Dit jaar is het motto van de wagen Berrege Dicht. Ofwel de poëzie van de Bergse vastenavend. Op de wagen staan de drie bergen van het gemeentewapen, die rond kunnen draaien. Aan één kant is er een opening waarin een Bergs tafereel staat. Dit zijn drie herkenbare beelden van de vastenavend. Namelijk 11/11, het Dweilen en het vallen van de Kraai. Deze bergen draaien open en dicht, en op de gesloten kant komen heel groot gedrukte gedichten. Een leuke ode aan de Bergse poëzie van onder andere Asselbergs, Valerius, Bert Bever en Ko van de Ketterij. Voorin komt een orkestbak omringd door poëziealbums en bovenop komt het motto van de wagen dat door bewegende pennen wordt geschreven. Het leuke is, dat wij hiervoor een wedstrijd uitschrijven. De winnende gedichten worden dan afgedrukt op de wagen.
Dichtwedstrijd Krabbekweekers
In een tijd van interactieve televisie en Social Media kan bouwclub de Krabbekweekers niet achterblijven. De eerste onder de bouwclubs brengt een eigen versie van de Bergse gedichtenroute. Maar dan gedichten en route. De gedichten op de wagen ‘Berrege Dicht’ worden door jou geschreven! Zorg ervoor dat jouw gedicht niet meer dan vijf regels beslaat en over de vastenavend of Bergen op Zoom gaat. Stuur je inzending voor 5 februari naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het mag in het Bergs, maar dit hoeft niet. De winnaars zullen groots bekend gemaakt worden op een heus Poezieboekenbal tijdens het Wagetjes Kijke. De winnaars zullen dan in het zonnetje gezet worden en de gedichten op de wagen worden onthuld. Zorg ervoor dat je met je gedicht ook je naam, (e-mail)adres en telefoonnummer meestuurt, dan kan de jury contact met je opnemen. Heb je geen computer? Stuur dan alles naar Korenberg 53, 4614 GW te Bergen op Zoom.