Achttien spelers en medewerkers van De Vierschaar lopen zaterdag 24 juni mee in de waternoodwandeling van de Heemkundige Kring Halchterh.

De delegatie spreekt onderweg ook met overlevenden en nabestaanden van de ramp in 1953. Zo krijgen ze een beter beeld over de omstandigheden, de emoties en de impact van de Watersnoodramp. 

“Met een bezoek aan het rampgebied van destijds in de Auvergnepolder, aan de monumenten die in Halsteren aan de ramp en de slachtoffers herinneren en door gesprekken met inwoners die de ramp hebben meegemaakt, bereiden we ons zo goed mogelijk voor op onze nieuwe productie ’53”, zegt Rob Boas van De Vierschaar.

Het is zaterdag voor dit toneelgezelschap de afsluiting van een serie van drie wandelingen, waaraan in totaal zo’n tachtig Vierschaarders deelnamen. Veruit de meesten van hen waren in 1953 nog niet geboren. Sommigen bezochten eerder al het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk.  De beelden, die ze daar zagen, maakten veel indruk. Maar in diezelfde nacht van 31 januari op 1 februari sloeg het noodlot ook in Halsteren (78 overledenen) en elders in de directe omgeving (Tholen, Sint-Philipsland en Nieuw-Vossemeer) hard toe. 

“Zeventig jaar na dato is deze watersnoodwandeling een goede gelegenheid om ons daarin te verdiepen. Zodat we in september op De Waterschans de rollen beter kunnen vertolken.” 

De repetities voor ’53 in De Stoelemat zijn al in volle gang. Tussen vrijdag 8 en zaterdag 23 september wordt de nieuwe Vierschaarproductie tien keer in de avonduren opgevoerd. Vanaf drie overdekte tribunes kunnen zo’n 1200 bezoekers per avond ’53 bijwonen.

Er zijn al meer dan drieduizend kaarten verkocht. 

’53 wordt een respectvol en ingetogen schouwspel, dat zich gelet op het veroorzaakte leed destijds minder leent voor een spektakel vol special effects. Wel heeft het stuk een bijzonder decor.  Tickets zijn verkrijgbaar via www.vierschaar.nl