Al weer twee jaar geleden tufte ik op mijn Indian Scout rond en belandde in Brasschaat (BE) waar ik op een verrassing stuitte ( https://www.bozinbeeld.nl/sonn-in-beeld/13-sonns-hoekje/6649-een-rondje-op-de-motor-en-een-verrassing ): een vliegveldje waar ik onder andere oude gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereld Oorlog zag.

Afgelopen zondag besloten mijn broer Henk en ik weer eens een klein toerke met de auto te doen en koersten richting België. Eenmaal in de buurt van Brasschaat zagen we een bordje met “vliegveld” en besloten dit te volgen. Het was niet de plek die ik twee jaar eerder bezocht, maar we wilden weten wat dit nu weer voor locatie was.

Het bleek te gaan om het War Heritage Institute GUNFIRE te Brasschaat.

Kijk maar eens op: https://site-gunfire-brasschaat.be/index.php/nl/ 

Dit is de omschrijving die je er kunt vinden:

De “Site Gunfire Brasschaat – WHI”, is een militaire museale site gelegen in de gemeente Brasschaat.

De “site Gunfire Brasschaat-WHI”(SGB) bestaat uit een rijke collectie die opgebouwd is rond voertuigen en materiaal, al dan niet gepantserd. Deze voertuigen en materialen zijn het merendeel in gebruik geweest bij de Belgische strijdkrachten in Duitsland. Deze collectie geeft een duidelijk overzicht van de verschillende wapens binnen de Belgische strijdkrachten : Veldartillerie, Luchtdoelartillerie, Infanterie, Cavalarie (Tanks- Verkenningseenheden), de Genie en Logistieke eenheden. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de naoorlogse periode WO II, beter bekend als de periode van de “koude oorlog”. Daarnaast bevinden zich in de collectie een aantal waardevolle stukken afkomstig uit de periode van voor WO I en de periode tussen de beide wereldoorlogen in. 

Binnen de “Site Gunfire Brasschaat-WHI”(SGB) is er eveneens een collectie te bewonderen van het Lichte Vliegwezen van het Belgische leger en een unieke collectie Belgische uniformen.

Voor het onderhoud, herstel, restauratie van het militaire materiaal en rondleidingen door de diverse loodsen op de “site Gunfire Brasschaat-WHI”(SGB) staan de vrijwilligers van de KVVL -SRAMA en Tankmuseum Vzw als één groep garant. Deze vrijwilligers zijn “gepassioneerde” oud -militairen en/of geïnteresseerde burgers die de “Site Gunfire Brasschaat-WHI”(SGB) en de collectie ervan een warm hart toedragen. 

Naast de drie expositiehallen beschikt de “Site Gunfire Brasschaat -WHI”(SGB) over eigen herstel -en restauratieplaatsen en een uitgebreide militaire technische en historische bibliotheek.

Een prachtig museum waar je je ogen uitkijkt. Maar dit was niet het enige, vandaag was de dag dat officieel het begin van het toeristenseizoen werd ingeluid. Er waren tal van militaire vehikels opgesteld, alsook tal van aangeklede reenactment personen. 

Zo vlak bij onze eigen stad is dus gewoonweg erg veel te zien, dus als je een dagje uit zoekt, met de kids of zo, we zouden zeggen, rij hier eens naartoe. Oh ja, en ze zoeken ook nog vrijwilligers want ze hebben nog heel wat materiaal staan dat ze willen restaureren 😉.