Enkele weken geleden hadden de boeren van Stichting Vastenavend een brief gehad van ‘Volkssterrenwacht Simon Stevin’.

In deze brief werden verschillende vragen gesteld, zoals is er echt buitenaards leven, ligt er binnenkort geprinte prei of zijn lichtjaren straks onbetaalbaar? Opgeroepen werd om op zaterdag 5 november om 15:00 uur te verzamelen bij café De Ster aan de Korenbeursstraat.

En zo geschiedde het. Onder een hoop rumoer kwamen de verschillende commissies bij het voormalige café De Ster bijeen. Daar aangekomen vonden de boeren van Stichting Vastenavend een briefje op de deur dat het café gesloten was en dat men verwacht werd op het Bleekveld. Iedere commissie, op zijn eigen wijze verkleed, vertrok zo in een kleine stoet met gezang naar het Bleekveld. 

Het gezang verstomde toen bleek dat op het Bleekveld een soort van ruimteschip was geland. Vier mannen van de ‘Neusa’ met witte pakken en futuristische hoofdeksels onderzochten deze UFO en hielden de andere commissies op afstand. Rook en vreemde geluiden kwamen uit het ruimteschip.

Onder de klanken van The Imperial March van Star Wars kwamen de andere leden van de Neusa, die verdacht veel weg hebben van leden van de commissie Protocol, in stoet aangelopen. De muziek zwelde aan en de boeren, tenminste degene die durfden, werden toegelaten in de gedoogzone rondom de UFO.

Het ruimteschip begon te schudden en een luik klapte open. Uit het ruimteschip kwam de ‘toekomstige Gròòtste Boer van fleet jaar’ tevoorschijn. Hij gaf een spitsvondige en hilarische uitleg van de buitenaardse situatie bij de Geit. Tevens riep hij alle boeren van Stichting Vastenavend op om naar het nabijgelegen ruimtestation café Ahoy Bar te gaan. Daar aangekomen nam wederom de Gròòtste Boer van fleet jaar het woord. Hij zei dat de toekomst voor iedere Bergenaar ongewis is; ‘Zouwe me nie eens ‘n eige Leut NetFliks kenaal magge n’ebbe? Kost ’n bonneboekske sebiet 111 euro? En veul erger, oe weineg pilskes kredde dèèr nog vor?’

Vragen waar niemand antwoord op weet. Maar wat de Gròòtste Boer wel wist en waar hij zeer zeker van was, is dat… WIE DE LEUT ET, ET DE TOEKOMST. En dat laatste is dan ook het motto voor de Vastenavend van 2023!