Klankbeeld  Bulletje en Boonestaak en verdwenen en verdwijnende uithangtekens. 

 

Presentatie donderdag 29 september in de Hof van Ram, Heemkundekring Halsteren.

Bulletje en Boonestaak.

Tegenover de Schoolstraat staat op no 38 in de Dorpsstraat het huis waar het succesvolle stripverhaal “De wereldreis van Bulletje & Boonestaak is ontstaan. De tekst van de strip werd geschreven door A.M.de Jong en de tekeningen werden vervaardigd door George van Raamdonck. Het stripverhaal verscheen, honderd jaar geleden voor het eerst in dagblad Het Volk op 2 mei 1922. De belevenissen van Bulletje & Boonestaak tijdens hun wereldreis verschenen van 1922 tot 1937 in kranten  en talrijke boekuitgaven. In negen hoofdstukken toont de samensteller van dit klankbeeld Jos Rampart in beeld en geluid  de ontstaansgeschiedenis van het eerste Nederlandstalige stripverhaal en het grote succes ervan.

Daarna  de Uithangtekens.

Uithangtekens bestaan al duizenden jaren. Ze werden gevonden bij de opgravingen in Pompeï. Ze hebben nog steeds dezelfde functie : klanten aantrekken om er in de winkel, producten aan te verkopen. Omdat vroeger bijna niemand kon lezen, bedachten winkeliers aantrekkelijke uithangtekens die iedereen kon begrijpen. Een schoenmaker hing een grote schoen buiten en een kapper een grote schaar. Na een korte gesproken inleiding, zal de samensteller een klankbeeld vertonen  waarin de geschiedenis en de ontwikkeling van uithangtekens worden getoond en verteld. Ook Halsteren en Bergen op Zoom spelen een rol in de documentaire. De geschiedenis van de barbierspaal en gapers die aan de gevels van drogisten hingen, staat in het klankbeeld centraal.

Dus donderdag 29 september 2022 na de ledenvergadering van de Heemkundekring kunt u genieten van een stukje geschiedenis in woord en beeld.

Aanvang 20.45 uur  na de ledenvergadering.

Heemhuis Hof van Raam

Beeklaan 29a te Halsteren.

Toegang gratis.