Heemkundekring Halchterth heeft ons het volgende te melden:

Monumentendag in Halsteren en Lepelstraat.

Zaterdag 10 en zondag 11 september staat ook in Halsteren en Lepelstraat in het teken van de landelijke monumentendagen. Het programma voor deze dagen is heel divers en heeft als thema Duurzaamheid.

Zaterdag vanaf  12.00 uur starten alle activiteiten in de verschillende monumenten, uitgezonderd St. Martinuskerk, hiervoor is een apart programma. 

De Quirinuskerk is open vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur,  hier zullen gidsen een rondleiding geven, en de geschiedenis van deze kerk uit de doeken doen. St. Martinuskerk: zie apart programma.

De oude begraafplaats aan de dorpsstraat is open en ook hier zullen gidsen uitleg geven. Schuin tegenover de begraafplaats, in de voormalige smederij van de Fa. de Meulder is nu de Glasfabriek gevestigd. Voor het eerst dit jaar is deze te bezoeken, Marielle v.d. Zande ontvangt u graag om alles over haar werk te vertellen en te laten zien. Zelf kan men ook eventueel nog aan de slag. Langs de Beeklaan kunt u uw weg vervolgen om tenslotte uit te komen bij,

De Hof van Raam aan de Beeklaan 29a. Vanaf 12.00 uur is hier van alles te bewonderen. Een pottenbakker zal laten zien hoe men van klei gebruiksvoorwerpen en andere materialen kan maken. Een Heraldiekschilder vertelt u en laat zien hoe een familiewapen er uit kan zien. De oude technieken spinnen en kantklossen worden gedemonstreerd. Op de bovenverdieping zullen de leden van de werkgroep archeologie laten zien hoe zij gevonden aardewerk restaureren. Natuurlijk is het museumgedeelte van de Hof te bezoeken, Suppoosten kunnen indien nodig  iets vertellen over de voorwerpen die hier staan. Tussen 12.30 en 16,30 uur treden er afwisselend 2 koren op. De Beekzangers en In vuur en vlam. De koffie staat klaar en ook  de vrijwilligers staan voor u klaar. Vanaf 12.00 uur kunnen belangstellenden instappen in de huifkar die tussen het raadhuis en het heemhuis heen en weer zal gaan rijden.

De Anthoniusmolen is zoals elke zaterdag open, en de verkoop gaat ook gewoon door. Zondag is de molen gesloten. 

Het programma voor de St. Martinuskerk is deze dag wat uitgebreider omdat de gerestaureerde trappen die toegang tot het carillon geven officieel geopend zullen worden. Om 10.30 opent de wethouder van cultuur Mevr. L.Demmers deze trap, Daarna kan er onder begeleiding in groepjes van max. 8 mensen tot aan het carillon geklommen worden. Hier spelen de twee beiaardiers J. den Engelsman en T. Raats toepasselijke muziek. In de kerk zal er iets te drinken zijn. Gidsen kunnen u alles vertellen over deze mooie oude kerk.In de middag klinken de klanken van het carillon over ons dorp. de Anthonius van Padua kerk in Lepelstraat op zondagmiddag ook geopend is .Dezelfde tijd als de kerken in Halsteren..

 

Zondag. Van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn alle monumenten weer open evenals de Anthoniuskerk in Lepelstraat.

Rondleidingen in Halsteren in beide kerken .Waarbij in de St. Martinus enkele organisten zullen spelen.

De glasfabriek en de oude begraafplaats zijn ook weer open met rondleiding en uitleg.

Alle ambachten zullen ook weer uitgevoerd worden. Het popkoor Rise and Shine zal optreden en als klap op de vuurpijl wordt het heemhuis bevolkt en onveilig gemaakt door leden van de toneelgroep Ons kent ons. Zij zullen u laten zien in en om het heemhuis hoe de mensen in het begin van de vorige eeuw tot ongeveer de jaren 60 werkten en leefden.

Ook de heemtuin is te bezoeken, zker de moeite waard. Rise and shine zal tussen 13.30 en 16.30 op een aantal tijdstippen hun repertoire ten gehore brengen.

Dus breng zeker op een van deze dagen of op alle twee de dagen een bezoek aan Halsteren, het is de moeite waard. U zult zich zeker niet vervelen en komt op deze dag veel over het verleden van Halsteren en Lepelstraat te weten.

Toegang alles gratis.

Veel plezier.