Twintig inzendingen van de Juniorprijs der Markiezen 2012 gaan door naar de finale van 21 mei. Bij de Juniorprijs worden jongeren tussen de 12 en 18 jaar uitgedaagd om een creatief ‘kunstwerk’ te maken voor het museum. In totaal 150 jongeren, verdeeld over 50 groepen, hadden een voorstel ingediend.

Afgelopen week maakte een jury een selectie. Daarbij is gekeken naar haalbaarheid,  creativiteit en aansluiting op het thema ‘move on people, people move on’.

De finalisten mogen hun ideeën verder uitwerken en het eindresultaat van 16 april tot 1 juni exposeren in Het Markiezenhof. Op maandag 21 mei maakt een vakjury de winnaars bekend tijdens de feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs is een replica van de historische Beloningspenning uit 1622, waarvan het origineel zich in het museum bevindt. Onder de finalisten bevinden zich  scholieren van onder meer RSG ’t Rijks, het Bergs VMBO, het Kellebeekcollege, ’t Moller en cursisten van het CKB. Er zijn zowel inzendingen bij van groepen als van individuele deelnemers. Zij krijgen bij het uitwerken begeleiding van een docent of begeleider van de onderwijsinstelling.

Vervolg op succesvolle Juniorprijs 2010
Het is de tweede maal dat jongeren kunnen strijden om de eer van de Juniorprijs. De eerste Juniorprijs der Markiezen is uitgereikt in 2010 waarbij leerlingen van ’t Rijks, het Kellebeekcollege en het Bergs VMBO in de prijzen vielen. Eén van de winnende projecten – de ‘Blikkenman’ van het Bergs VMBO – kreeg na afloop zelfs een plaats in het kantoorgebouw van Saver.

Initiatief van Vrienden Markiezenhof
De Juniorprijs der Markiezen is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. De prijs is ingesteld bij het 40-jarig jubileum van de Vrienden in 2008, en heeft als doel  jongeren meer bij Het Markiezenhof te betrekken. Het succes van de Juniorprijs 2010 was aanleiding voor zowel de Vriendenstichting als het museum om het project in 2012 een vervolg te geven. Vanaf het begin van dit schooljaar tot 9 december hadden jongeren de kans om zich in te schrijven.

Hoog niveau van de inzendingen
De jury is zeer tevreden over de ondersteuning vanuit de scholen en over het niveau van de inzendingen. Dat maakte de keuze extra lastig. Ook het grote aantal belangstellenden valt op. Dat is ten opzichte van de vorige editie flink toegenomen.